За малко над два месеца Гражданската платформа "Изправи се.БГ" набра 52 % от необходимите наблюдатели и доброволци за изборите. Процесът е част от създаването на паралелна гражданска ЦИК за опазване на честността на предстоящите парламентарни избори.

До момента са подадени над 6200 заявления онлайн, в офиса на платформата и в областните и общинските офиси на "Изправи се.БГ".

Най-голям процент доброволци са регистрирани в Бургас - 728 души. В многомандатния район има 739 секции, тоест областта е почти изцяло покрита с доброволци.

В София заявления са подали близо 1000 души при около 1600 секции за трите многомандатни района в столицата.

Във Варна желанието си да бъдат доброволци на "Изправи се.БГ" са заявили 403 души при 650 секции в града. В Пловдив набраните доброволци са 468 при 1018 секции в многомандатните райони в града. За Варна, Пловдив и София набирането на доброволци и наблюдатели продължава.

Благоевград, Видин, Враца, Добрич, Пазарджик, Плевен, Русе, Силистра и Сливен са многомандатните райони, в които са набрани между 50 % и 90 % от необходимите за секционните избирателни комисии доброволци.

Заявленията на кандидатите се събират по няколко начина -

през Фейсбук страниците на Мая Манолова и Гражданска платформа "Изправи се.БГ", през сайта на "Изправи се.БГ" и в офисите на платформата в страната.