Георг Георгиев е избран за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Това стана след гласуване на парламентаристи от всички страни-членки днес в Асамблеята. Също днес Георгиев беше избран и за зам.-председател на Групата на Европейската народна пария в ПАСЕ, допълват от пресцентъра на ГЕРБ.

"Приемам това като висока отговорност за продължаване на нашата работа по утвърждаване на България в контекста на широката европейска политика, както и като ангажимент за още по-твърдо отстояване на споделените ценности, които вече десетилетия поддържат мира и стабилността в глобален мащаб", коментира той.

Георг Георгиев, който е и председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите в Народното събрание заяви, че ще продължи да работи усилено в сферата на защитата и опазването на човешките права, каквато е и основната мисия на Съвета на Европа и неговите органи.

А гръкът Теодорос Русопулос (EPP/DC) беше избран днес за президент на Парламентарната асамблея на ПАСЕ, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Русопулос поема поста от Тини Кокс (Нидерландия, UEL) като става 35-ият президент на ПАСЕ и първият гръцки гражданин, който заема този пост.

Президентът на ПАСЕ е с едногодишен мандат, който може да бъде подновен веднъж.