На срещата във френската резиденция тази сутрин присъстваха Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Желю Желев, който е един от участниците в закуската с Митеран, както и други двама участници в закуската през 1989 г. - режисьорът Анжел Вагенщайн и журналистът Копринка Червенкова, предаде БТА.

Снимки >>>

Присъства и френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен, който е в София за отбелязването на годишнината.

С визитата си през януари 1989 г. Франсоа Митеран става първият френски държавен глава, посетил България.

Посещението му се счита за тласък по пътя към демокрацията в страната ни.

То се помни с прочутата закуска на 20 януари 1989 г. с български интелектуалци и дисиденти в резиденцията на френския посланик.

Президентът Желев сподели пред журналисти, че днес е разказал за срещата с Митеран преди 25 години. Изтъкнал е полезността за българската демокрация на визитата на президента на Франция - държава, която за България винаги е била с голям авторитет.

"Оценките за днешна България са много различни, много неща, които трябваше да станат, не са станали и затова ние не сме доволни от нашето положение сега, но с емоция тези неща не се решават, трябва да се "бачка
", каза Желю Желев.

Според него икономическият преход у нас не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е и формална.

Като нямаш хляб, като не ти стигат парите за ток, за неща от първа необходимост, естествено не е пълна демокрацията, посочи д-р Желев. Трябва икономическият преход да го направим както трябва, каза още той.

По думите му демокрацията има нужда от здрава икономическа основа и от сигурност в тази област.

Преди 25 години

Франсоа Митеран, президент на Франция от 21 май 1981 г. до 17 май 1995 г., пристига през 1989 година на историческо посещение в София. То е първото посещение на френски държавен глава в България.

Митеран, който е легендарен френски политик социалист, кани на закуска (извън протокола) 12 видни интелектуалци, които, в една или друга степен, са опозиция на режима, а част от тях са и франкофони.

Към онзи момент в България се надига съпротива срещу властта на Тодор Живков. Някои от опозиционерите на режима са сред 12-те поканени. С тази закуска те са официално припознати като дисиденти.

Срещата на френския президент у нас дава тласък на съпротивата срещу режима, вдъхва смелост и подготвя края му. Жестът на Митеран поставя властта на Живков в неудобното положение, ако се опита да се разправя занапред с поканените дисиденти.

Срещата се състои точно преди 25 години във френското посолство в София под формата на работна закуска.

 Българските участници са поетесата Блага Димитрова, Желю Желев - дългогодишен дисидент и философ, Николай Василев - философ, Радой Ралин - поет и писател, чиито остро критични сатири стават фолклор, Копринка Червенкова - журналист, академик Алексей Шелудко - физик и Стефан Продев - журналист.

Наред с тях в закуската участие вземат писателите Йордан Радичков и Ивайло Петров, журналистът Барух Шамлиев, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн и художникът Светлин Русев.