В 17 ч. в петък на вицеадмирал Николов е връчен протокол, подписан от членовете на Съвета по отбрана, че му прекратяват мандата заради пределна възраст.

На 9 февруари началникът на отбраната навършва 59 години. Това е пределната възраст, която позволява на вицеадмиралите да останат на служба.

Малко преди Румен Николов да получи протокола, началникът на кабинета на военния министър Валерия Кардашевска е привиквала в канцеларията си един по един всички генерали, които участват в Съвета по отбрана, за да разпишат документа, твърди вестникът.

За първи път такова важно решение се взема не на Съвет по отбрана, на който всички гласуват открито.

Ден по-рано военният министър Николай Ненчев беше извикан в комисията по отбрана в Народното събрание, за да даде отчет какво смята да прави с бъдещето на шефа на армията. Ненчев обеща, че до идния вторник (днес - бел. ред.) ще извърши всички съгласувателни процедури и ще обяви решението си.

Още през 2014 г., с идването си в Министерството на отбраната, Николай Ненчев реши да прекрати предсрочно мандата на вицеадмирала. Мотивите му бяха, че той е предложен от бившия военен министър Ангел Найденов (БСП), както и че не можел да контактува „нормално“ с него. Военният министър не разбирал и защо не получава пълно подчинение от вицеадмирала, тъй като му бил шеф.

Казусът с началника на отбраната се очерта, след като министърът не предложи Румен Николов да получи званието адмирал, което отговаря на неговата длъжност.

По закон шефът на Българската армия е четиризвезден генерал, което означава, че може да служи на тази длъжност, докато навърши 62 години.

Според неофициална информация новият началник на отбраната ще бъде сегашният зам.-началник ген.-лейтенант Константин Попов.

Сега се очаква Министерският съвет да вземе решение да възложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за освобождаването на вицеадмирал Румен Николов и да назначи нов началник.