Това обяви пред БТА уволненият от кабинета "Орешарски" шеф на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов, който е бил наблюдател от страна на ГЕРБ на вота в Гърмен. Там ДПС спечели с 69,85% срещу 30,15% за партията на Бойко Борисов.

На пресконференция в централата на ГЕРБ в София Каменов разказа, че кметският наместник е отброявал всеки, който влиза в една от избирателните секции. Списъкът, по който се водел отчет кой отива да гласува, бил увит във вестник.

Преди да дойдат полицаите от Гоце Делчев, списъкът бил взет от един от служителите на кметския наместник, който го скрил в панталоните си и избягал в гората, обясни Калинов.

По-късно депутатът от ДПС и бивш кмет на община Гърмен Ахмед Башев казал, че този списък бил за дървата.

"Може ли в изборния ден пред секцията да се прави списък за дърва? Башев още в 8.30 ч. вечерта знаеше какви са изборните резултати, без да е започнало броенето на бюлетините и без да има екзит пол", добави Каменов и коментира, че това дава отговор на въпроса имало ли е опорочен вот в Гърмен.

Той поиска и извинение от Башев, който, по думите му, в изборния ден го обиждал и посегнал да го удари.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също участва в пресконференцията, каза, че продължава тревожната тенденция за увеличаване на страха и репресията, "било то чрез списъци за дърва или за нещо друго".

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че резултатът е показал, че ГЕРБ в Родопския масив разчитали не на политиките си, а само на властовите си ресурси. 

"Точно Борисов и Цветанов нямат право да говорят за страх в Родопите. Там има един единствен страх - ГЕРБ да не се върне на власт", заяви Местан.

Цветанов каза още, че в тези седем населени места, където миналата неделя имаше частични местни избори, ГЕРБ е увеличил подкрепата си с 1800 гласа в сравнение с последните парламентарни избори.

Той отбеляза, че и 2011 г., и 2013 г. ГЕРБ издигат свой кандидат в Гърмен.

"Защо БСП и 2007 г. и 2011 г. и 2013 г. не издигат свой кандидат в Гърмен, а винаги дава подкрепа на ДПС? ГЕРБ успя да покаже, че освен ДПС има и друга национално отговорна партия, която дава равен старт на всички граждани, независимо от техния етнически произход", заяви още бившият вътрешен министър.