Изготвена е и предварителна оценка на въздействието от експерти на партията. На балотаж ще се явяват двамата претенденти с най-висока подкрепа, а избран ще е този, който има по-голям брой действителни гласове, обясни пред журналисти председателят на правната комисия и един от авторите на проекта Данаил Кирилов. Предложените поправки ще бъдат обсъдени утре на извънредно заседание на правната комисия, съобщиха от партията.

Българите в чужбина
ще гласуват машинно като ще имат право и на хартиен вариант, така както е разписано в сегашния закон. Предвижда се обаче гласовете на сънародниците ни, които дават вота си зад граница, да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес у нас, разясни Кирилов.

Друго важно за българите в чужбина е режим на активна регистрация. Понастоящем, за да изразят готовност да гласуват в определена секция, българите зад граница попълват електронно заявление на сайта на ЦИК, сега се предвижда в едномесечен срок те да подадат същото това заявление, с абсолютно същото съдържание, като единствено посочват адреса си у нас, обясни Кирилов.

Това щяло да подпомогне формирането на избирателен списък българи в чужбина, който съотнесен към избирателните списъци в страната в едномандатните райони, ще даде точна представа за местоположението, статута и желанието на сънародниците ни да гласуват в България или извън нея.

По отношение на районирането от ГЕРБ имат съществена разлика с внесения законопроект на независимия депутат Георги Кадиев.

"За разлика от проекта на Мая Манолова, където се премахва квадратчето "Не подкрепям никого", ние сме запазили квадратчето в този законопроект", коментира Кирилов и заяви, че според него това квадратче отразява обективно волята на избирателите.

ГЕРБ възлага на президента определянето на едномандатните райони. "Ако това се възложи по закон, смятам, че президентът има възможност да координира тази работа между всички институции, включително ако прецени може да използва като координиращо звено и администрацията на ЦИК", обясни Кирилов.