Скандал избухна в изборната секция в турския град Авджълар, след като наблюдател повдигна въпроса за предварителното попълване на декларациите пред изборната секция. Наблюдателят повдигна същия въпрос на предходните избори, като отново се стигна до екшън, припомня БНТ.

Полицията беше извикана два пъти, за да укроти страстите, като и към момента не е ясно как СИК ще реши въпроса с декларациите.

Централна избирателна комисия изпрати по обед писмо с указания до посолството ни в Анкара, че подписът в декларацията ще се полага пред секционните избирателни комисии, но документът може да се попълва извън секцията. От дипломатическото ни представителство бяха повдигнали въпроса пред ЦИК настоятелно да бъде взето решение преди вота, за да не се стига именно до такива епизоди.

В Бурса пък проблемът се оказаха машините. Голяма част от хората се отказват, като видят, че трябва да гласуват електронно и се насочват към секции с хартиени бюлетини. Екип на Нова тв провери една от трите секции с по 2 машини за гласуване. Едната машина се счупи след първия гласоподавател. След това и другата се развали. Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна.

Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K