Ако има няколко претенденти за поста, гласуването ще е по азбучен ред на собствените им имена - това реши парламентът с одобрените условия и ред за номинациите за ръководител на централния трезор, предаде БТА.

Медиите и НПО също могат да представят на бюджетната комисия становищата си за кандидата, както и въпроси към него.
Изслушването ще се прави на открито заседание на бюджетната комисия и ще се излъчва в реално време в интернет. Няма да се разглеждат анонимни становища и сигнали.

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са с повече от половината от гласовете, избран ще бъде този, събрал най-много "за". Ако никой не вземе нужния брой, ще следва втори опит, в който ще участват само първите двама с най-много гласове. В случай че и тогава не се излъчи победител, ще започва нова процедура.

В седемдневен срок от приемането на правилата парламентарните групи трябва да внесат в бюджетната комисия чрез председателя на НС предложенията си за управител на БНБ. Номинации ще се допускат и от депутати, нечленуващи в парламентарна група. Ще се изискват и писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата.

Предложението и документите към него ще се публикуват на специализирания сайт на НС не по-късно от седем дни преди изслушването.

Изборът е оспорим, ако се направи преди 10 юли, напомни Емил Димитров от Патриотичния фронт.

Мандатът на сегашния управител Иван Искров изтича на 10 октомври, а парламентът трябва да избере нов три месеца преди това - тоест най-рано на 10 юли.

"Отговорно е Народното събрание да започне процедурата и да е готова във възможния най-ранен срок. Изборът на нов управител няма да се провали, дори Иван Искров да не си подаде оставката", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

Преди дни тя заяви, че Искров й е казал, че ще подаде оставка на 19 юни, но той отвърна, че не е упълномощавал никого да говори от негово име и не участва в договорки.

Днес Димитров предложи още кандидатите да могат да се номинират само от един депутат, което предизвика спорове в залата.

Патриотите настояха и в писмен вид да бъде представена собствената концепция на претендента със стратегически цели и приоритети за управление на БНБ през следващите шест години.

Менда Стоянова обясни, че това е начало на процедурата, а не избор, защото такъв е отговорният подход.

Нереално е 240 депутати да издигат кандидати, отговори тя на първото искане.

Алиосман Имамов от ДПС пък попита кой ще поеме политическата отговорност за управителя, ако е еднолично предложение на даден депутат.

Так, след прегласуване, с гласовете на ГЕРБ и ДПС, парламентът отхвърли предложенията на ПФ и кандидат за управител ще може да се предлага само от парламентарни групи или независими народни представители.

До момента единствената официално обявена номинация за нов гуверньор на БНБ е на ГЕРБ - те предложиха съветника в МВФ Димитър Радев.

Вчера от партият на Меглена Кунева съобщиха, че ще предложат на колегите си от Реформаторския блок шефа на икономическия екип на ДБГ Бисер Манолов. Все още обаче няма обща позиция на Блока.

Днес пък Патриотичният фронт предложи ректора на Висшето училище по застраховане Григорий Вазов.