Какъв е демографският профил на гласувалите на изборите? Социологът Димитър Ганев от "Тренд" и Марчела Абрашева, регионален директор на ""Кантар", дадоха отговор на този въпрос.  

За ГЕРБ-СДС гласуват предимно хора между 40 и 60 години от областните градове и със средно образование, посочи пред NOVA NEWS Димитър Ганев.

За ДПС гласуват предимно хора със средно образование, жители на селата в по-голяма степен, и подкрепена от гласоподавателите между 18-20 годишна възраст. 

Профилът на избирателите на ПП-ДБ е предимно хора с висше образование и на възраст 18-40 години. 

Гласуващите за "Възраждане" са предимно хора между 40 и 70 години, 50/50 висше и средно образование и предимно мъже. 

За БСП повечето от гласувалите са хора над 60 години, предимно от областните центрове и малките градове.

Профилът на ИТН е подчертано младежки, а ръстът на избиратели идва до голяма степен от разочаровани симпатизанти на ПП-ДБ, каза още социологът.

За "Величие" част от гласовете идват от "Възраждане", а 14% от ПП-ДБ. Мнозинството гласували са висшисти на възраст между 30 и 60 г., като партията е била подкрепена предимно от мъже.

Димитър Ганев и Марчела Абрашева коментираха и възможностите за съставяне на кабинет. Според социолога от "Тренд" ще има опит за ново правителство, тъй като в партиите си давали сметка, че нови избори не са опция за парламентарно представените формации. Ганев подчерта и, че има голям буфер от негласуващи, който при нов вот може да се запълни от други политически формации.

Абрашева пък посочи, че формулата за кабинет тепърва ще се уточнява. Тя също е на мнение, че може да се стигне до сформиране на правителство.