"Аз съм в постоянна връзка с президента, смятах че не си струва да се прави обръщение към парламента, защото той удари институционалното дъно" - това заяви евродепутатът от БСП и бивш шеф на кабинета на Румен Радев - Иво Христов, по bTV.

По думите му обаче държавният глава е избрал да се спази институционалния подход.

"Не бе разбран, както се очакваше. Думите на президента винаги са безотпадни. Това е общ закон - улицата пренаписва правилата, той изтъква една обществена закономерност", коментира Христов думите на Радев, че улицата ще помете статуквото.

"Държавата отдавна няма функциониращ парламент. Имаме самодържец. Местните избори са по-горещи. В България изборният процес е толкова опорочен, че поставям под въпрос всички резултати оттук нататък", категоричен бе той.

Според него шансовете на Мая Манолова да спечели изборите в София никак не са малки, защото столицата има очакване за промяна.

"Тя обаче не трябва да съсредоточава изобличителния си патос срещу модела "Фандъкова", или модела "ГЕРБ". Има модел "Борисов" и тя трябва да определи отношението си към този модел", посочи Иво Христов.