"Не мога да предам десните избиратели. Оставам защитник на техния стандарт на живот, който съм постигнал по време на управлението си. В името на това доверие изпълнявам ролята си както мога, с всички сили. Не завися нито от СДС, нито от Мартин Димитров, аз завися от избирателите", заяви тази стурин пред bTV Костов.
Вчера, след като подаде оставка, лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че ако Иван Костов се беше оттеглил, нямаше да се стигне до разединението в коалицията.

За хората е важна не моята лична персона, а политиките, които се защитават, допълни Костов, цитиран от БГНЕС.
Бившият премиер изтъкна, че когато е оставил България през 2001 г., тя е била след Гърция като стандарт на живот, а сега ни задминават Сърбия, Турция и Македония "и се борим с Албания за последното място кой ще е най-беден на Балканите".

Костов посочи, че истината е, че няма подкрепа в СДС за политиката СК да бъде алтернатива на популизма.
"Ярък израз на комплекс на малоценност е изказване от рода на: "това е освобождаване от Костов". Чух един от авторитетите на СДС да казва: "Когато нас ни няма, тях няма да ги изберат за нищо". Ако говорим за десницата, има разделение на можещи и неможещи, но няма сегрегация на млади и стари в дясното", категоричен бе лидерът на ДСБ.

"Това не е разпад на Синята коалиция. Искам да заявя категоричната воля на ДСБ да продължим да подкрепяме всички представителства на СК в ЕП, в НС, в местните власти, кметовете. Защото те не са там благодарение на волята на едно или друго партийно ръководство, а защото са получили доверието на сините избиратели", каза Костов.

По-късно, на брифинг в парламента, запитан дали има възможност ДСБ да се яви на следващите избори с РЗС или ВМРО, той отговори: "Ние казваме, че започваме своята конкретна подготовка за изборите след Националното си събрание на 30 юни. Решихме да изтеглим всички актуални въпроси за решение тогава. Не затваряме вратите. Ще посрещнем всички въпроси, които възнникват при едно явяване на изборите”.

Запитан дали формацията на бившия български еврокомисар Меглена Кунева би могла да бъде новият политически субект вдясно и да измести оттам досегашната десница, Костов заяви: "Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо. Тя не може да бъде десен субект", цитира го БТА.

Самата Меглена Кунева не остана длъжна на Иван Костов. „Гласувала съм за Иван Костов, а той ме обижда”, коментира тя пред агенция КРОСС. „Не съм очаквала такова отношение от него. Преди години гласувах за него”, заяви още Кунева.

Иван Костов не влезе в тона на коментарите, че има външна намеса в решението на СДС. "Националният съвет на СДС отхвърли предложената политическа платформа и това не може да се обяснява с този или онзи, с лични нападки, с дългата ръка", каза лидерът на ДСБ.

Междувременно обаче Мартин Димитров заяви, че има план за унищожение на СДС, който включва нова коалиция - с НДСВ и ВМРО-НИЕ. По думите му от ГЕРБ са успели да пробият Националния съвет на СДС и така се е стигнало до вчерашното решение, което определи като грешен път.

По-рано днес депутатът от СДС Димо Гяуров коментира пред БНР, че силите, които вчера надделяха в НС на СДС, нямат ясна концепция за действията си. "Омразата към Костов започва да погубва СДС. Гласуването беше не за СДС, а срещу Иван Костов. Онези, които доведоха до изборната загуба, сега наложиха това решение. В основата е Марков (Борис Марков - шеф на предизборния щаб на СДС - б.р.), който не свърши нищо. Другият е Румен Христов (кандидат-президент на СК - б.р.), чийто резултат на миналите избори е известен" (1.92% - б.р.), добави Гяуров.
Той обаче добави, че Костов е трябвало да се оттегли доста по-рано, да бъде "идеологически баща на проекта" и да отстъпи място на някой от по-младите.