България не е пред фалит, няма нужда да вземе нов заем от Международния валутен фонд, нито да се променя споразумението с фонда, както и да се тегли нов дълг, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изнесените данни от Министерство на финансите вчера Йотова определи като предупреждение към цялата политическа класа в момента, в който служебният кабинет подготвя проект на бюджета за 2023 г.

"Надявам се още в първите дни, когато заработи новото Народно събрание, този бюджет да бъде приет, защото цялата държава има нужда от това. Вчерашните реакции на политиците са показателни. Те не са нормални, но са обясними в една предизборна обстановка. Всеки изтълкува тези сигнали така, както на него му беше добре".

Йотова отхвърли политически твърдения, че "служебният кабинет иска да ограби парите на хората"

"Подобни квалификации не правят чест на нито един политик...Вярвам на служебния кабинет, че докато те работят и финансовият министър е Росица Велкова, нито ще има фалит на държавата, нито ще има нужда от нови дългове...20 дни преди изборите не искам да правя прогнози, че няма да има редовно правителство. Нашата позиция, на президентската институция, винаги е била за това в една парламентарна република да има редовен кабинет, така че силно се надявам, че след 2 април ще има редовно правителство. Служебният кабинет ще подготвя проект за бюджета, но Народното събрание трябва да го приеме час по-скоро", каза вицепрезидентът.