Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос от изпълняващия длъжността председател на НС Мирослав Иванов по време на изслушването в правната комисия в парламента.

Общо 66 души са предадени на съд от спецпрокуратурата м.г. Нямам спомен тази година МВР да е докладван случай за корупция, в който участва лице от високите етажи, отчете Гешев, цитиран от БТА.

В последните години има редица скандали, по които за обществото няма отговори, няма присъди. Да се събират доказателства е задължение на прокуратурата и тя ръководи разследването, посочи Иванов.

Темата за кюлчетата, джуджетата и други приказни герои е приключена, каза Гешев.

По-рано Иван Гешев каза, че не знае защо е бил поканен на заседанието на правната комисия, която започна работа, но изрази надежда да се поставят важни за обществото въпроси, предаде БНР.

Обвинител номер 1 заяви, че ще постави на вниманието на депутатите вижданията на прокуратурата за взаимодействието между държавното обвинение и разследващите органи:

"Изключително благодаря на народните представители, че съм поканен днес. За съжаление, в поканата я няма темата за поканата и какво желаят да бъде обсъдено, но се надявам, че няма да се получат като в петък политически дебати по-скоро или дано не е така - начало на предизборна кампания. Тези въпроси, които прокуратурата смята, са изключително важни, са икономически престъпления, включително и корупция по високите етажи. Изключително важни са въпросите затова, че МВР, да го наречем така, намали темпа си на работа".

Снимка: БТА

Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) повдигна темата за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. А Гешев посочи, че ще има "амнистия за организираната престъпност". Ще настъпи огромен правен хаос. Организираната престъпност вече се връща в окръжните градове, допълни главният прокурор. Това бяха най-работещите структури и бяха закрити, защото работят. След 89 година са замразени около 1,5 млрд. активи, посочи той. Прокуратурата ще се опита да спаси около 800 дела, които са в досъдебна фаза. Половината от тях ще отидат в окръжни прокуратури в страната. На някои прокурори ще им трябва много време, за да се запознаят с дела от по 600 тома. Други никога не са специализирали дела срещу организираната престъпност, отбеляза Гешев.

С този акт се търсиха политически дивиденти, не беше обезпечено довършването на делата, каза Каназирева.

Твърдението, че престъпността се връща, противоречи на информацията, която прокуратурата докладва за последните години, посочи Крум Зарков. Главният прокурор отговори, че не вярва на статистиката на МВР, а неговите впечатления са от разговори с колеги в страната.

"Аз знам моите проблеми, на прокуратурата, знаем си нашите проблеми и се стремим да ги решаваме, те са дългогодишни и са огледални в не малка степен и за съда", каза Иван Гешев, като обясни, че проблемите са свързани с конкурсите, атестирането на магистратите и качеството на хората, които влизат в системата. Той постави проблема и с формализма в наказателния процес.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС попита главния прокурор дали пречат атаките от изпълнителната власт към прокуратурата на борбата с престъпността. "Докато има усещане, че законът се прилага, и се прави, само когато има интерес от него, резултатите винаги ще са трагични", каза Иван Гешев и добави, че прокуратурата ще продължава да се опитва да работи в полза на гражданите.

На въпрос от народния представител Атанас Славов от "Демократична България" за това какво се случва с обявените през 2021 г. проверки от прокуратурата по отношение на народния представител Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, санкционирани по американския закон "Магнитски", главният прокурор отговори, че вариантите са два - или са прекратени проверките, или са събрани данни за образуване на досъдебни производства.

Председателят на правната комисия Милен Матеев ("Продължаваме Промяната") обяви, че ще изпрати официално запитване до прокуратурата, за да получи конкретна информация, като отбеляза, че отговор на въпроса не е бил даден. В него ще се включи и питане относно депутата Христо Терзийски във връзка с проверка на прокуратурата, стана известно по време на заседанието на правната комисия.