"Взривът до колата на главния прокурор не е имал за цел, нито е могъл да го убие". Това коментира в предаването "Лице в лице" на bTV служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Според него обаче взривът е извършен от професионалисти.

"При това заключение, за което съм категоричен, този взрив не е могъл да убие главния прокурор, нито някой, намиращ се в купето на бронирания автомобил. Но този взрив е много професионално изготвен - той или цели да го (главния прокурор - бел. БТА) предупреди, или сплаши, или е нещо друго, различно от това. Работи се по всички версии", добави Демерджиев.

Министърът каза още, че "има данни, които водят към лица, които могат да бъдат заподозрени".

Проверена е информация за криминално проявен, който се е намирал в района по времето на взрива, но данните са опровергани, стана ясно от думите на Демерджиев. "Това лице е било в района, но не е участвало в подготовката и извършването на взрива", обясни той.

"Има и други данни, които сочат към още няколко телефона на лица, които имат подозрително движение в този район. В момента всички тези данни се анализират, но това е огромен по обем доказателствен материал, който се анализира от нашите служби", каза министърът. Той посочи, че информацията се анализира от Европол и от партньорски служби.

На въпрос дали убийството на Красимир Каменов, познат с прякора Къро, може да се свърже със случващото се в страната, Демерджиев заяви, че когато едни събития настъпят по едно и също време, трябва да се търсят взаимовръзките между тях. "Това прави Министерството на вършените работи. Стигнали сме донякъде, но не сме стигнали достатъчно далече", каза Демерджиев.

Министърът посочи, че следата по отношение на извършителите на убийството на Каменов "не сочи да е българска, но следата по отношение на поръчителите изобщо не може да отхвърли версията, че поръчителят е в България".

"Прокуратурата възложи издирването на Петьо Еврото. Престъплението касае принуда. Продължаваме да го търсим. Проверяваме данни, че някой наш служител е саботирал това търсене", каза Иван Демерджиев. "Аз не мога да знам докъде стигат контактите на този господин. Доколкото се твърдеше в медиите, възложил съм проверка. Извършваме претърсвания на места, посочени от прокуратурата. Прокурорът знае защо ги издирва. Някои сред издирваните са популярни. Не сме намерили голяма част от тези лица. Не съм сигурен, че някои са били на територията на страната", добави той.

"Има много повече хора, които извършват сходни дейности и които решават човешки съдби без да им мигне окото срещу определени суми. Има много примери, които будеха възмущение в хората, но не и в политическата класа. Чудовището функционираше в унисон с определени представители на политически партии", посочи министърът на вътрешните работи.

Демерджиев уточни, че в постановлението за задържането на Кристиян Христов, свързан с "Осемте джуджета", е пишело с големи букви, че незабавно е трябвало да бъде осигурено за процесуално следствени действия. "Кристиян Христов предната вечер се е обадил в полицията, за да търси защита и търси начин да изнесе факти и обстоятелства. По-късно отново се свързва с конкретните структури и казва, че няма да дойде на сутринта, а следобед. На сутринта идват прокурорските постановления. Не знаем къде е лицето, отведено е в Софийска районна прокуратура", каза той.

"Не виждам волята да се скъса този модел. Той не се изчерпва с личността на Иван Гешев. Хората ги е страх да подават сигнали. Когато са го правели са ставали обекти на разследвания. Ние трябва да създадем среда, в която спокойно да подават сигнали, а институциите да реагират при всеки случай", допълни Иван Демерджиев.