Журналистът Иван Бакалов коментира политическия тупик специално за Dir.bg. Изборите не са нещо лошо, но следващите няма да възпроизведат същата конфигурация заради разочарованието на хората от новите формации, смята анализаторът. Вината да стигнем до трети парламентарен вот пък ще е колективна на партиите на промяната - ИТН, ДБ и ИБГНИ, категоричен е той. Партията на Слави Трифонов има поведение на тийнейджър, но няма да танцува само едно лято, прогнозира още Бакалов. Според него избори две в едно наесен ще са конфуз за президента, но по-скоро няма да се случи. 

- Губене на време ли е трети мандат, предвид факта, че в Народното събрание е "всеки срещу всеки"?

- Няма начин да не се мине през мандати. Така е по Конституция. Сега е ред на втората по големина партия, третият мандат е за тази, която избере президентът. Може и да даде на по-малка партия, ако има шансове за съставяне на правителство. От Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме!" нещо намекнаха, че може при тях да отиде мандатът.

Аз не знам преди избори президентът Радев да прескочи БСП - ще бъде неудобно за него. Но той има по-широка подкрепа в момента и ако шансът да се направи правителство, е да иде в следващия, що не! Но от друга страна, Демократична България обяви, че няма да подкрепи правителство на БСП. Значи БСП предлага служебния кабинет, нещо, което искаха и "Демократична България". За да каже ДБ, че няма да го подкрепи, влиза в някакво противоречие, което аз не мога да разбера.

- ИТН също няма да подкрепи трети мандат, в рамките на който очакваме издигане на служебното правителство, те атакуват служебните министри на Радев, а в същото време обявиха, че го подкрепят за втори мандат. Тук не виждате ли противоречие?

- Партията "Има такъв народ" са тийнейджъри в политиката и се държат като тийнейджъри. От тях не можем да очакваме зряло политическо поведение. Въпросът е в останалите, които преговаряха с тях. Защото те бяха най-голямата партия в парламента. И занапред ще бъдат голяма партия в парламента. Тя е нереализирала се политическа сила и докато не се реализира частично поне, няма да има отлив и разочарование. Правят си илюзии тези хора, които смятат, че - край, свършено е вече, защото се е появил някакъв по телевизията от тях очевидно неадекватно да говори.

- Вие не смятате, че те ще танцуват само едно лято?

- Не, по-скоро "Изправи се БГ! Ние идваме!" са близо до танцуването за едно лято, защото Мая Манолова по креслив популизъм изключително напомня на Яне Янев, който се задържа в два парламента, но сега изборите са по-начесто и не знам дали третия път ИБГНИ ще влязат в парламента.

- Те ли само са губещите от нови избори?

- Според мен никой не печели. Добре е, че едно неутрално правителство, какъвто е служебният кабинет, на което не му тежат обвързаности с партии, ще продължи по-дълго да управлява. Не е страшно и с бюджета, а плана за възстановяване може да го внесе и служебното правителство.

- БСП и Корнелия Нинова защо продължават да настояват за трети мандат, при положение, че няма да бъдат подкрепени от ИТН и ДБ?

- Те са третата политическа сила и си настояват за себе си - "ние искаме да предложим служебния кабинет". Те го обявиха отдавна, а ДБ и ИБГНИ пък не искат да подкрепят на правителство на БСП. И сега въпросът е следният - ако президентът даде мандат на БСП, те ще предложат служебния кабинет, другите ще изпаднат в неловкото положение да откажат да го подкрепят служебния кабинет и ще си понесат негативите. Както ИТН не иска служебния кабинет, и си понася някакви негативи.

Ако даде на ДБ мандат президентът, те ще предложат същото, което и БСП. И тогава пък БСП ще бъде принудена да подкрепи това, защото го е предложила тя. Въпросът е следният и той е много елементарен: Не може да има правителство без БСП, без ИТН и тези две малки партии. Те могат само четирите да направят правителство. Няма друг начин. Може да се направят някакви комбинации, ако излязат една част от тях от залата, кворумът слезе по-надолу, тогава може да се избере правителство с по-малко гласове и т.н. Но реално това беше ясно и преди изборите през април, и преди тези през юли - че правителство може да има анти ГЕРБ, защото гласовете бяха анти ГЕРБ, изключваме ДПС, те са по-скоро един страничен политически субект. На всички тези партии беше ясно, че могат да направят правителство само заедно. Дали това ще е коалиция между две и ще ги подкрепят другите, има различни форми. Това беше ясно и преди, и сега ще си го доказват трети път с нови избори. Защото е много вероятно въобще да няма правителство.

Какво може да се очаква? 70 депутати са БСП и ДБ, при положение, че ДБ не иска да ги подкрепя, и още 13 са ИБГНИ. Могат ли да направят нещо с 83 депутати? Какво могат да направят точно? И ще се карат кой да вземе мандата?! Според мен зрялото политическо поведение беше те да преговарят внимателно с ИТН, както казах, те са новосформирано спонтанно движение, не може да се очаква от тях зряло политическо поведение, но другите са партии и политици с опит. Те трябваше да намерят някаква формула с ИТН. Ако бяха поискали коалиция, нека да я откаже партията на Слави Трифонов. Но такъв вариант останалите трябваше да предложат.

- Грешка ли беше, че Трифонов се вслуша в обществената реакция при лансирането на проектокабинетите си, или пък, че не се вслуша?

- За него седи същият въпрос - Слави Трифонов няма никакъв друг начин да прави правителство, освен с тези три партии. Той също заяви, че няма да подкрепя БСП и не иска подкрепа от БСП. Е, как да стане? Това са детински работи, които, да речем, можеш да очакваш от ИТН, но от другите не би трябвало да е така.

- По този начин ние до безкрай ще произвеждаме същото на следващи избори?

- Не е до безкрай. Сега избирателят ще си направи изводи - дали да ги избира тия, след като те са безплодни в опитите си да направят правителство, или да избера някои други. Резултатът ще бъде на следващите избори през есента, че ще се качи резултатът и на БСП, и на ГЕРБ, защото те са традиционни партии и имат дългогодишно присъствие вече, и са показали някакво политически трайно поведение. Аз не казвам какво е хубаво или лошо, казвам какво би могло да се получи. Защото липсата на правителство е колективен провал - двете партии ДБ и ИБГНИ някак го прехвърлят изцяло на ИТН, но това е колективен провал за трите. Те си споделят вината за това, че няма правителство.

- Заплаха ли са избори две в едно?

- Това ще е много конфузно положение. Веднага ще се чуят гласове - ама какво ще хабим пари, трябва да са наведнъж. Ама президентските избори трябва да са чак през ноември. Ние до ноември не знам дали ще можем да изкараме, президентът трябва да разпусне парламента. След още две седмици ще стане ясно, че правителство няма да има. Да речем, до края на тази седмица ГЕРБ ще върне мандата. После ще започнат едни консултации, ще тупкат топката по-дълго. И тогава президентът трябва да разпусне парламента, горе-долу след две седмици. И като го разпусне, има конституционен срок кога ще определи дата на избори. И тя няма да съвпада с тази на президентските най-вероятно. И става една... Аз лично смятам, че избори начесто е добре, не сме единствените.

- Но в този случай ситуацията е по-комплицирана, защото служебният кабинет е на президента, а и той отива на избори.

- Да, така става. И с това ще се спекулира много, но президентът няма да е виновен за тази работа, защото партиите не се разбраха. Два пъти избори през два месеца и не се разбраха за правителство. Хайде, трети път сега. Аз все давам Израел за пример имаха за две години четири пъти избори, ние сме на път да ги надминем. Но мисля, че следващия път ще се промени малко ситуацията. Има мегдан за нова партия, например. Някои си мечтаят за президентско управление. Първо да кажем, че това са такива мечти, които няма да се сбъднат. За президентско управление трябва първо Велико народно събрание и промяна в Конституцията с конституционно мнозинство. Това значи 2/3 от гласовете в бъдещото ВНС - това е невъзможно. Който си прави илюзии, да си агитира във Фейсбук. И го свързват с Радев, защото той е добър президент и нали, дай президентска партия. Ами утре може да е друг, може да е Плевнелиев, да кажем.

- И на какво Ви прилича цялата ситуация в момента, наблюдаваме прецедент след прецедент?

- На орел, рак и щука. Това е ситуацията. Повечето хора в градовете живеят в блок и ходят на съвещание на домсъвета. Събира се етажната собственост и трябва да се гласуват три точки - на третото изказване започват да се прекъсват, да се надвикват, някой да обвинява някого и да припомня случки отпреди 10 години. И в резултат, след два часа караници, не са способни да гласуват три точки. Всеки такъв домсъвет е като умален модел на България и нейния парламент. Ситуацията е израз на нашия манталитет.