Избори не са нужни, ще опитаме да съставим правителство, ако мандатът стигне до нас. Това заяви пред NOVA депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева, след като ден по-рано лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението и разваля Четворната коалиция.

"Избори не са нужни, напротив, те са опасни в този момент, хората също не ги искат. Смятам, че по-скоро трябва да се опитаме да направим правителство на малцинството, независимо с чий мандат. Сега ще има процедура по подаване на оставки, тези оставки ще се подадат в МС, а премиерът трябва да ги внесе в Народното събрание, тоест той може да ги внесе още на следващия ден, а може да не ги внесе с месеци", обясни Митева.

Депутатът от ИТН беше категорична, че няма да подкрепят оставащото правителство, защото "проблемът не са министрите, които подменяме, а премиерът".

"Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо", отбеляза Митева и обясни, че Кирил Петков има едни и същи изказвания, които се въртят още от предизборната кампания.

"Обстановката е такава, че трябва някак си всички да се обединим. Трябва да спрем да говорим за диалог на думи, а всъщност диалогът да не се случва", отбеляза народният представител.

В случай че се завърти рулетката с мандатите, Митева уточни, че ИТН няма да подкрепи правителство на "Продължаваме Промяната". "Друг мандат с ПП не смятам, че бихме подкрепили. Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме да съставим правителство и да търсим правителство на широкото съгласие. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, мислим за трета опция", обясни депутатът.

По думите ѝ ИТН ще предложи кандидатури за министри и ще видят дали ще бъдат подкрепени. Според нея е било начертано споразумение, което е нарушавано и нищо от него не е изпълнявано.

"Правителство на малцинството на ИТН не е странно, когато доверието е изчерпано, когато сме реагирали остро, когато многократно сме реагирали и не сме били чути", каза Митева.

Тя коментира важността на личностите, които стоят начело.

"Казахме, че избираме А отбора, аз не виждам А отбора - никъде на нито един пост. Нека наистина да започнем да търсим А отбора и хората, които могат наистина да взимат решения и да се справят. И да престанем с празните приказки", апелира Митева и обясни какви процедури следват оттук нататък в НС:

"Първо, министрите трябва да си подадат оставките пред министър-председателя и след това е негово задължение той да ги внесе в парламента. Той може да не ги внесе. Ако той не ги внесе, поемат заместник-министрите, но те са също от нашата квота. Тоест по този начин ще се блокират целите министерства и той ще трябва да ги внесе в Народното събрание. Там те ще се гласуват, а той може да предложи и смяна на министрите с други и тогава те също ще се гласуват, въпросът е ние дали ще ги подкрепим и предполагам, че ние няма да ги подкрепим. Ако не бъдат избрани, премиерът трябва да поиска или вот на доверие, или да му се поиска вот на недоверие, или да си подаде оставката". 

Митева отбеляза, че Кирил Петков може да потърси подкрепа и от другите партии - ДПС, ГЕРБ, "Възраждане". Тя беше категорична, че предатели от ИТН няма да има.

"Има едни хора от ПП, които ходят на последните редове да разговарят с други депутати от други парламентарни групи. Ако това е водене на разговори - добре. Има едни такива хора, където ходят и казват "ще ни подкрепите ли за този закон, за онзи закон" - ако това са брокерите им, добре, но да излязат да кажат с кого са водени разговорите", заяви народният представител от ИТН.

Митева разкри, че от две седмици в парламента непрекъснато я спирали депутати, включително от управляващата коалиция - от БСП и "Демократична България". "И ми казват: "Моля ви се, развалете кабинета". Моята реакция беше: "Защо ние? Направете нещо вие, ние ще ви подкрепим". Защото досега, каквото и да се е случило в тази коалиция, ние сме тези, които винаги сме тръгвали и казвали "не", допълни депутатът.

По отношение на бюджета Митева заяви, че актуализация ще има и хората ще си получат обещаните увеличения на пенсиите, на помощите и т.н.