Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, поиска извинение от колегата си Даниел Лорер заради изказването му по-рано днес по отношение на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

В интервю за сутрешния блок на bTV Лорер заяви, че политиката е изключително динамично занятие, в което позициите на партиите и техните лидери се променят и добави: "В случая с г-н Пеевски виждаме, че се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности както на неговата партия, така и за цяла България. Това се вижда съвсем очевидно. Позициите, които защитава в момента, са същите, които отстояваме и ние. Това е ролята, която си е избрал и ролята, която неговата партия му е отредила". 

Лорер дори не отхвърли възможността председателят на парламентарната група на ДПС да стане премиер, каквато заявка направи преди дни.

Думите му накараха Христо Петров да поиска публично извинение. 

"След днешното си изказване най-малкото, което дължи моят колега Даниел Лорер на българските граждани, е извинение. Не обяснение, а извинение", написа Хазарта в профила си в социалните мрежи.

Малко след това, също през Фейсбук, дойде и извинението на Лорер към "стресналите се от заглавията". Постът в профила му в социалната мрежа бе озаглавен "Какво е искал да каже авторът?". 

Днес заявих моята принципна позиция по бТВ: министър-председател на страната не трябва да бъде човек, който е обект на международни санкции. Като г-н Пеевски. Извинявам се на всички наши поддържници и приятели, които са се стреснали от заглавията по отношение на г-н Пеевски тази сутрин. Заглавието не отговаря на казаното от мен", написа Лорер.

Депутатът от ПП дава и два примера. 

"Когато на Хамас нападна Израел, извършвайки зверски издевателства над мирно население, и когато Путин нападна Украйна- ДПС застанаха на страната на жертвите. Аз не мога да не отчета това", пише Лорер и допълва: 

"Същевременно във вътрешнополитически план смятам непрекъснатите изяви на г-н Пеевски, особено към премиера г-н Денков, за провокативни, непремерени и несъстоятелни, и това е ясно и от моите действия и реакции досега, и от цялостната позиция на Продължаваме промяната и нашата коалиция с ДБ. Такова деструктивно поведение не може да бъде нито подкрепено, нито поощрявано".