Представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на "Има такъв народ" (ИТН) проведоха първи разговор в сградата на парламента, след като първата парламентарна политическа сила започна поредица срещи, като днес вече разговаряха с представители на ДПС и на "БСП за България". След срещата и двете политически формации бяха единодушни, че срещата не е била за подкрепа на мандат, а по секторни политики.

Какво поставиха на масата на преговорите

В началото на среща председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че това е първият разговор, който провеждат с ПГ на ИТН в 49-ия парламент, а и преди това, по повод на възможни консултации преди връчване на първия проучвателен мандат на ПГ на ГЕРБ-СДС за излъчване на правителство в рамките на това Народно събрание. Тя благодари на ИТН, че са откликнали на поканата за разговор, предава БТА.

До този момент, както знаете, провеждахме серия от разговори с другите парламентарни групи, като в тези разговори основен акцент са възможни съгласия по секторните политики от нашата управленска програма и съответно визията на останалите парламентарни групи за възможностите за подкрепа на тази управленска програма, както и различните идеи за консолидация на общи решения, заяви Десислава Атанасова.

До този момент, както знаете, провеждахме серия от разговори с другите парламентарни групи, като в тези разговори основен акцент са възможни съгласия по секторните политики от нашата управленска програма и съответно визията на останалите парламентарни групи за възможностите за подкрепа на тази управленска програма, както и различните идеи за консолидация на общи решения, заяви Десислава Атанасова.

Основните теми, върху които считаме, че следва да говорим, са освен най-важните за България, а именно приоритетите еврозона, Шенген, получаване и усвояване на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост, стабилна финансова система, сигурна и предвидима данъчна финансова политика, както и всички наши идеи за развитие на секторните политики в една очаквана, смислена управленска програма за бъдещо правителство, добави Атанасова.

По думите ѝ всички досега в рамките на тези две години са се проваляли в това да намират консенсус, да намират възможност за диалог и добави, че се радва, че в 49-ото НС всички са осъзнали очевидно отговорността си и този диалог може да го водят.

Струва ми се, че за всички е ясно, че не можем повече да си позволим поредни предсрочни избори, защото, това освен че допълнително би дестабилизирало държавата, за пореден път би показало, че политическата класа се е изчерпала и от идеи, и от възможности, коментира Атанасова. По думите ѝ, ако не намерят, разбира се, допирни точки на съгласие, "това е единственият изход".

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов благодари за поканата за разговор и припомни, че от ИТН още преди тези избори са заявили, че в този парламент ще подхождат конструктивно и практично.

Мога да ви уверя, че ние, като парламентарна група, ще подкрепим всяка една добра идея, без да робуваме на идеологически щампи - тоест, ако има нещо хубаво, което смятаме и ние, и вие, че е полезно - ще го подкрепим, обаче ако смятаме, че не е добро, не може да очаквате подкрепа от нас за него, обясни Тошко Йорданов.

Надявам се сега експертите ни да проведат конструктивен разговор, защото вие споменахте, че имате управленска програма, но ако се получи мнозинство в този парламент, то трябва да има общо взето обща управленска програма, а не управленската програма на някоя от партиите, смята той. Йорданов изрази надежда разговорът да е конструктивен.

Ваша работа е как подхождате, колко време отделихте на втората политическа сила, въпреки че отстрани разговорите изглеждаха с предизвестен край и изключително безсмислени и странни, това е ваше решение, коментира депутатът.

По думите му "ситуацията в държавата е толкова лоша във финансово състояние благодарение на Асен Василев". Ние носим вина за това като политическа партия, защото им бяхме коалиционни партньори, и нашата вина е, че не успяхме да ги спрем достатъчно рано, но повече такава грешка няма да допуснем и сляпа подкрепа няма да получи нито една политическа партия в парламента, коментира Тошко Йорданов.

Този парламент има много приоритети и задачи, дано да има достатъчно време да може да свърши всички, посочи Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. По думите му големите теми са две - парламентът да събере мнозинство и да излъчи правителство, както и намирането на съгласие по отношение на приемането на бюджет.

Дончев каза, че споделя оценката им за критичното състояние на публичните финанси.

След разговорите: Допирни точки и разминавания

Тази среща изобщо не беше за подкрепа на мандат на ГЕРБ. Тази среща беше разговор на експерти по секторни политики. Това каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов след проведени разговори.

Бих казал, че по отношение на бюджета имаме сходни десни икономически разбирания, посочи Йорданов.

Той отбеляза, че имат разминавания за някои неща и даде примери - в съдебната реформа и "заложените от Кирил и Асен промени, които вкараха в Плана за възстановяване и устойчивост, които стават задължителни". Имаме разминавания, тъй като в някои неща те разсъждават по-близко до тях, а ние имаме определени съмнения в сигурността на гражданите, ако някои промени бъдат направени без мисъл, коментира той.

През цялото време говорихме само по сектори и търсихме допирни точки, където ги има, посочи отново Тошко Йорданов и добави, че където е нямало, са си казвали честно разминаванията, без политическо лицемерие.

Ние ще гласуваме всичко полезно, заяви депутатът.

"Достатъчно грешни неща подкрепихме като глупави коалиционни партньори в коалиционното правителство, в което участвахме, и сега тази грешка наша партийна в някаква степен се стоварва върху всички нас, защото изключително некадърната финансова политика на Асен Василев в момента е поставила страната в ужасно състояние", коментира Тошко Йорданов.

Той отново каза, че имат различия в някои неща по съдебната реформа и уточни, че "няма проблем" по отношение механизма за контрола на главния прокурор. Ние ще подкрепим такъв проект, разбира се, с нашите забележки, коментира депутатът. Йорданов добави, че имат различия и притеснения по отношение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Различия имат и в закона за домашното насилие.

В отговор на въпрос той повтори, че не са говорили изобщо за първия им мандат като управление. Този разговор тепърва предстои, ако те го искат, добави Йорданов.

Те програма сами няма да могат да разпишат, или ако разпишат самостоятелна програма, си изпълняват сами, коментира депутатът. Ние ще подкрепим полезни неща, а каква форма ще предложат нямам представа, но едно тяснопартийно правителство няма да срещне подкрепа, коментира Йорданов.

По думите му България е била и в по-лошо финансово състояние и припомни за 1997 година.

На въпрос дали имат готовност да излъчат експерти в един кабинет на личности, за какъвто говори Бойко Борисов, Йорданов отогвори с "ако се стигне до този разговор, ще го водим". Ние от ИТН имаме експерти и вече го знаят, добави той.

Снимка: БТА

"Със сценаристи не сме говорили за сценарий за правителство, конструкция и подкрепа", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след срещата с ИТН.

"Обсъдихме всички възможности за работа по темите, които касаят бъдещето на България - бюджет, Шенген, еврозона и секторни политики. Убедихме се, че е по-важно първо да постигнем някакво съгласие по приоритети, а след това, ако виждаме, че се върви в посока на това да събираме подкрепа, тогава да водим лидерски разговори по другите теми", посочи Атанасова след срещата

Тя припомни, че утре предстои и последният от разговорите на първата политическа сила, който ще бъде с представители на парламентарната група на "Възраждане".

"Продължаваме Промяната" поискаха отново да обсъдим нашата управленска програма. Можем да направим втори кръг разговори, но им даваме известен срок все още да помислят", съобщи още Атанасова.

"Очаквам може би след час да ни кажат дали искат среща по нашата управленска програма или вече преминаваме към втория етап от разговорите за конструкция на правителството и всички варианти, които има пред нас - правителство на малцинството или споделяне на отговорността. И днес нашият лидер каза какви са възможностите, последната е предсрочни избори", допълни тя.

Десислава Атанасова посочи, че управленската програма на ГЕРБ-СДС е публично оповестена и достъпна за всеки, който иска да се запознае с нея, както и че от формацията търсят единствено начин България да има редовно правителство.

Освен с ИТН, от ГЕРБ-СДС проведоха разговори днес с представители на ДПС и "БСП за България".