Двама емблематични радиоводещи и кадри на Дарик радио са номинирани за членове на СЕМ от парламентарната квота. 

Журналистът Мартин Карбовски е номинацията на "Има такъв народ" за член на Съвета за електронни медии, а "гласът" на Дарик Пролет Велкова е кандидатурата на "Демократична България". Двете кандидатури са депозирани днес в деловодството на парламента, потвърдиха оттам за Dir.bg.

Пролет Велкова е радиожурналист, дългогодишен водещ на "Дарик кафе" и "Кой говори". Преди това е работила в БНР, била е член на УС на "Отворено общество" и председател на УС на "Център за развитие на медиите".

Член е на Комисията по етика в електронните медии. Обявена е за една от 100-те най-влиятелни жени на България по класацията на "Капитал". Пролет Велкова е съавтор е на книгата "Думите: Разговори пред една сламена шапка по "Дарик радио".

Кандидатурата на Мартин Карбовски е внесена от председателя на групата Тошко Йорданов.

Карбовски е първата номинация до момента, след като депутатите откриха процедурата по номиниране за попълване на две от местата в СЕМ от парламентарната квота. 

52-годишният Карбовски е журналист, радио - и телевизионен водещ, публицист и поет, известен с пиперливия си език, нетърпимостта си към цензурата в медиите и щекотливите теми, които го вълнуват.

В момента се изявява предимно в онлайн издания, а преди време, след свалянето на предаването му от бТВ "Втори план", получи покана да отиде в телевизията на Слави Трифонов, с когото го свързва дългогодишно приятелство.

Въпреки това Карбовски не е спестявал през годините и критики към Трифонов, в чиито предавания е бил чест гост. През последните дни журналистът влезе дори в един неофициален списък, който се разпространява във Фейсбук и в който са изредени имена на журналисти, общественици и политици, обвинени, че не следват официалната линия за войната в Украйна.

Процедурните правила за избор на двама нови членове на СЕМ от квотата на НС бяха приети на 7 април, а до 14 април е срокът за номинациите на партиите преди да се проведе изслушването на кандидатите в медийната комисия на Народното събрание.