"Има такъв народ" и "Възраждане" ще атакуват промените в Конституцията в КС, заяви заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов в предаването "Лице в лице" на bTV.

"Мотивите се пишат съвместно от двата юридически екипа на двете партии и утре ще ги внесем", уточни Йорданов .  Днес приключва ваканцията на НС и депутатите утре влизат в пленарната зала.  

По думите на Йорданов третата опозиционна партия в 49-ото НС - БСП, не се е присъединила към инициативата.

Според него нито едно от предложените промени в Коституцията не е полезно, не е добре обмислено и част от тях са противоконституционни и с нарушена процедура.

"Има голям риск да се окажат два парламента едновременно, така са го разписали, че може да има ново Народно събрание, а старото да продължава да работи, което е тотална недомислица", обясни Тошко Йорданов за промените в Конституцията.

Той критикува остро и орязването на правомощията на президента. Йорданов посочи, че с промените държавният глава е поставен в позицията на обслужващ персонал.

Той даде пример със списъкът с лица, от които президента може да избере служебен премиер. Зам.-председателят на ИТН поясни, че всичките в списъка се назначават от парламента. По думите му така се отваря врата правителство, което е загубило доверие да продължи да управлява.

Промените в Основният закон олицетворяват желанието на едни хора да останат на власт, ако бъдат свалени и да проведат следващите избори, смята той.

На въпрос защо от ИТН сезират промените в основния закон, след като президентът го направи, той отбеляза, че държавният глава има едни мотиви, а те - други, като техните са повече.

Президентът Румен Радев сезира в понеделник Конституционния съд като постави за тълкуване текстовете в основния закон, свързани с:

  • възможността депутати и министри да са с двойно гражданство;
  • ръководители на регулатори да се избират с поне 160 гласа в парламента;
  • ограничаването на правата на президента за избирането на служебен премиер;
  • възможността парламентът да работи, дори да не успее да назначи правителство;
  • председателите на върховните съдилища и главният прокурор да се назначат без президентът да е издал указ.

Промените в основния закон бяха приети на 20 декември със 165 гласа на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против бяха 71 от "Възраждане", БСП И ИТН. Бойко Рашков се въздържа.