Самолет на италианските военновъздушни сили докара в база "Пратика ди Маре" край Рим първата група от около 160 мигранти от Триполи, предаде БТА.

Италия за първи път организира превозване по въздух на бежанци от Либия, след като беше подложена на международни критики, че помага на либийската брегова охрана да спира мигрантите да заминават с плавателни съдове през Средиземно море.

Със самолета бяха докарани 110 жени и деца от центрове за задържане в Либия, където според правозащитници условията са нечовешки.

Очаква се по-късно с втори полет да пристигнат още над 50 човека.

ООН за първи път евакуира бежанци директно от Либия за Европа. "

За първи път успяхме да евакуираме крайно уязвими групи бежанци от Либия директно за Италия. Това е изключително събитие . . . което не би било възможно без значителния ангажимент на италианските власти и подкрепата на либийското правителство. Наистина се надяваме, че други страни ще последват този път", каза ръководителят на европейското подразделение на Върховния комисариат на ООН за бежанците Винсент Кошетел.

По оценки на върховния комисариат в центрове за задържане на имигранти, контролирани от правителството в Триполи, има около 18 000 души и той иска да евакуира близо 10 000 от тях през 2018 година.