Зам.-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и зам.-председател на Националния инициативен комитет на ВМРО Искрен Веселинов коментира казуса с освободените министри на ГЕРБ. Ето какво сподели той още пред Dir.bg.

- Г-н Веселинов, свидетели сме на рокади в кабинета. Оказва се, че вие, като част от коалицията, не сте били уведомени за освобождаването на министрите? Каква е вашата позиция?

- Коалиционното ни споразумение предвижда, че всеки от партньорите има право да прави персонални промени в министрите, които са негова квота. Доброто коалиционно партньорство изисква тези неща да се говорят и мотивират предварително, а не да ги научаваме от медиите. Иначе е изрично уточнено, че всеки може да си прави промени в квотата, а другите партньори не трябва да се противопоставят. Просто според нас е редно преди да се предприеме такава стъпка, партньорите да бъдат уведомени.

- Реално, вие научихте постфактум за промените...

- Да.

- Има ли вече договорена среща на коалицията?

- В понеделник най-вероятно ще се видим, но нека разберем и становището на НФСБ, които имат среща на ръководството тази вечер, доколкото разбирам. Не би било добре да се оттеглят, както се дочува, че може да стане, но всичко е възможно. Просто ще изчакаме.

- ВМРО ще има ли позиция за рокадите сред министрите?

- Ще имаме, но това ще стане, след като се видим с ГЕРБ и те ни запознаят с мотивите за рокадите. Очаквам да чуя мотиви, защото с рокади като тези - освобождаване на министри, явно се цели постигането на нещо. Какво? Да, имаме жертви в тежка катастрофа. Отговорните лица трябва да поемат отговорност. Ясно е, че кой знае каква вина настоящите, вече освободени, министри нямат. Дали пък с тяхното отстраняване няма да стане така, че да се забави търсенето на отговорност от отговорните лица. Дали така няма да се забави предприемането на мерки, които биха предотвратили други подобни инциденти? Защото сега ставаме свидетели на разбъркването на ръководствата на три министерства. На тези въпроси колегите от ГЕРБ трябва да отговорят.

- Ще има ли предложения от ВМРО за министри?

- Чакайте, още не сме освободили тези. Да мине срещата с ГЕРБ.