От държавното обвинение съобщиха на пресконференция, че срещу Златанов е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление и показаха части от намерения при обиск бележник. От собствените записки на шефа на комисията се разбира, че той е изпълнявал указания как да приключи дадена преписка спрямо политици, кметове и висши чиновници - с "удар", "отлагане във времето", "забавяне", дори с укриване.

Най-често в бележките се срещат инициалите "И.Ф.". Например "Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ – ЦЦ - ББ”, "Списъкът е при И.Ф.", "Кметът на Медковец – изчакваме 2 - 3 месеца - И.Ф. е казала в началото на септември" и "Ап. Ап. не е човек на И.Ф.".
На отделни места се споменава и фамилията Фидосова или името Искра.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов не потвърди, че става дума за Искра Фидосова, но уточни, че зад инициалите стои жена и коментира, че "явно ролята на И.Ф. е водеща".

"Прочетох в медиите за обвинението към председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Прочетох и за информация от някакъв тефтер. Не се разпознавам в цитираните инициали", коментира самата депутатка от ГЕРБ пред „Фокус“.

Тя заяви, че никога не е водила разговори, с който и да било член на тази комисия, включително и с председателя, по отношение на преписки, свързани с работата на комисията. Затова, по думите й, "всякакви внушения в тази посока са недопустими".

"Като председател на правната комисия в 41-то НС съм имала само и единствено работни срещи с представители на КПУКИ, свързани с публична информация, която е отчитана и коментирана във всички доклади на ЕК", добави Фидосова. 

Връзката с президента

В част от записките в бележника на Филип Златанов фигурира и името на президента. Някои от тях гласят: "Плевнелиев - "недопустимо е да стане известно", „Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет”.

От пресекретариата на държавния глава заявиха, че още през септември 2012 г. във връзка с постъпил сигнал председателят на КПУКИ е поискал от Росен Плевнелиев да представи доказателства кога е напуснал управлението на фирмите, в които е участвал преди да бъде избран за министър на регионалното развитие.
Плевнелиев е представил всички необходими документи за това, въпреки че те са достъпни на страницата на Търговския регистър.

"Всеки гражданин може сам да се убеди, че президентът няма участия в търговски дружества и конфликт на интереси. Той настоява цялата преписка по този случай да бъде публично оповестена, за да няма спекулации", заявиха от от "Дондуков 2".