Който обижда министър-председателя, обижда една нация, един народ и една държава - това пише в исковата молба на Бойко Борисов срещу лидера на БСП Корнелия Нинова по делото, което той води срещу нея за обида и клевета, съобщи "ОFFNews".

Искът е за 26 000 лева със законна лихва от март миналата година.

"На 23.03.2017 г. в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей България" ответницата Корнелия Нинова, в разговор с водещите на предаването Ани Цолова и Виктор Николаев, в агресивен и безпардонен стил изказа сериозни позорящи ме твърдения, които дълбоко засягат честта и достойнството ми", пише премиерът в иска.

Изявлението на социалистката гласи:

"Това нещо се случи в Хасково, където Елена Йончева е водач. Извиках Елена на сцената и казах - ето го лицето на смелостта и демокрацията, която се осмели да каже на Бойко Борисов: "Ти си крадец". И той я наказа. Пусна смс да бъде уволнен Иван Гарелов".

Борисов твърди, че Нинова е продължила да го опозорява като е използвала "като коментар метафората "Крадецът вика дръжте крадеца".

"Неверните твърдения, изречени от Нинова, ме засегнаха дълбоко, предизвикаха нравствени страдания, защото накърняват честта и достойнството ми в изключителна степен, авторитета, който съм градил дълги години, не само пред българската общественост, но и пред европейските ми партньори. Г-жа Нинова посегна на най-съкровените ми чувства на българин и християнин, засегна авторитета и на българската държава. Почувствах се изключително омерзен от поведението на своя политически опонент, с който винаги съм водил честна и коректна политическа битка", заявява още той.

В документа премиерът заявява, че е човек, "посветил житейския път и политическата си кариера в служба за благото на българския народ" и подчертава, че дейността му като главен секретар на МВР "е известна в САЩ, Руската федерация, Кралство Испания, Кралство Великобритания, Белгия, Австрия, Франция, Германия, Холандия и в Централата на Европол в Румъния".

"Работата ми като кмет ме удовлетворяваше изключително много, тъй като бях полезен на град София с конкретно изпълнени инфраструктурни проекти", изтъква още Борисов.

Той изтъква, че е подал "оставка като министър-председател на 21 февруари 2013 година, защото "не желаех да участвам в управление, в което провокатори полицаи биеха хора".