"Повтаряме нашето твърдо осъждане на терористичните актове, извършени от Иран в арабския регион и отхвърляме крещящите намеси в работите на арабските страни", каза той в реч, с която откри 29-ата среща на арабските лидери, която се провежда в източния саудитски град Дахран.

Генералният секретар на АЛ Ахмед Абул Геит призова арабските страни към единство на фона на външните предизвикателства, предаде Франс прес.

Вътрешните разделения в арабския свят станаха основна причина за засилените вмешателства в нашите работи, предупреди той.

Асошиейтед прес отбелязва, че напрежението с Иран и конфликтите в Сирия и Йемен заплашват стабилността в региона.

Саудитският монарх и други арабски лидери междувременно дадоха да се разбере, че подкрепата им за палестинците остава непоколебима.

Крал Салман отхвърли решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

"Източен Ерусалим е неразделна част от палестинските територии", подчерта той. Саудитският крал каза това на фона на съобщенията за установяване на връзки между страната им и Израел на фона на заплахата от общия враг Иран.

Катар не е представен на високо равнище на срещата. Това е знак, че започналият преди близо една година спор между малкото, но богато и влиятелно емирство, от една страна, и група съседни страни начело със Саудитска Арабия, от друга, е далеч от разрешаване.

Катар бе обвинен от саудитския блок, че се е сближил с Иран и подкрепя екстремистки групировки - нещо, което той отрича.

Сирия, чието членство в АЛ бе замразено през 2011 г. заради войната, също не е представена на срещата.

Срещата на върха на организацията на арабските държави започна един ден след като САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по цели на сирийското правителство в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие на 7 април срещу контролирания по онова време от бунтовници град Дума.