Джихадистите от "Ислямска държава" предприеха настъпление в района на град Хадита в Северозападен Ирак, но са били отблъснати, съобщи командването на предвожданата от САЩ коалиция, цитирано от Ройтерс и БТА.

Въздушни удари на коалиционните сили са помогнали на иракската армия да отблъсне напредването на отряд от около 200 джихадисти към Хадита, каза полковник Стив Уорън - говорител на коалицията, на брифинг за журналисти в Багдад. Над 100 от тях са убити, добави той без да уточни загубите на иракската армия.

Според него ИД насочва атаките си към Хадита, на 190 км северозападно от Багдад, след като загуби Рамади - столицата на провинция Анбар.

Уорън отхвърли вчерашните твърдения на джихадистите, че са успели да завземат Баруана и Сакран - два града недалеч от Хадита.

ИД не е успяла да овладее "нито инч земя" след май 2015 г., когато завзе Рамади, и оттогава е в "глуха отбрана", добави той.

Най-малко 25 бойци от иракските проравителствени сили са убити при отблъскване на настъплението в западната иракска провинция Анбар, предаде Франс прес, като цитира източници от сигурността.

"Дадохме 25 мъченици за 72 часа", заяви за АФП племенен командир от Хадита, който оказва съпротива срещу ИД от 2014 година.

По-рано Уорън каза, че през 2015 г. територията под контрола на ИД се е свила с 40 процента от максималното си разширение в Ирак и с 20 процента в Сирия.

През 2014 г. ИД завладя една трета от Ирак, превзе Мосул и стигна почти до Багдад.

Контранастъпленията на иракските и кюрдските въоръжени сили, подкрепени от предвожданата от САЩ коалиция и от свързани с Иран шиитски милиции, принудиха групировката да се изтегли от няколко града, включително Тикрит и Рамади.

Наскоро сирийската армия овладя ключовия град Шейх Мискин, южно от Дамаск, водят се тежки сражения край втория по големина сирийски град Алепо.

В Сирия "Ислямска държава" се бие срещу армията на Башар Асад и бунтовнически фракции. Тя е мишена на въздушни удари на американската коалиция и на Русия.

За последното денонощие американската коалиция е нанесла 20 въздушни удара срещу ИД в двете държави, от които 19 в Ирак и един в Сирия.

Междувременно беше съобщено, че още четири германски разузнавателни изтребителя "Торнадо" са се отправили към Турция като подкрепление на подразделенията, които помагат в действията срещу ИДИЛ.