Инициативен комитет издига президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат като независими кандидати на изборите на 14 ноември. Учредителното събрание се проведе в зала 6 на Националния дворец на културата.

Вижте снимки

Трима съпредседатели има Инициативният комитет - д-р Цветеслава Гълъбова, която е шеф на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", журналистката Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов. Те бяха представени от актьора Павел Поппандов в "моноспектакъл".

Д-р Цветеслава Гълъбова заяви, че президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова са гарант за нормализиране на политиката у нас, което се изразява в политика, основана на ценности, на здравия разум, експертността, интересите на България и българския народ.

Анна Заркова каза, че през последните пет години България има достоен и смел президент. Искам да имаме такъв президент и в останалите пет, искам смел президент, горд народ и справедлива държава, каза Заркова. По думите й, когато президентът Радев "вдигна юмрук на бунтовния площад", този юмрук не е бил знак на нападение, а знак на общност между всичките хора, които "бяха излезли от подчинението в това лято, бяха вдигнали глава и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип".

По думите на Йордан Камджалов, България е в много особен и труден момент и наистина има нужда от "силна ръка". България е болна, счупена и бедна в много отношения. България заслужава много, има много какво да се направи, каза Камджалов и пожела на Румен Радев и Илияна Йотова да продължат с пълна сила за един по-добър живот на всички българи, за по-здрава държава, за по-силна нация.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влязоха в залата под аплодисментите на присъстващите. Сред тях има представители на политическите партии, на местната власт, журналисти и хора от академичната общност, както и представители на културата и изкуството.

Сред присъстващите в зала 6 на НДК са евродепутатът и бивш началник на кабинета на президента Иво Христов, ген. Михо Михов, проф. Иво Христов, евродепутатът Елена Йончева, Весела Лечева, актьорите Павел Поппандов и Веселин Плачков, певицата Росица Кирилова, художникът Греди Асса, Филип Станев и Станислав Балабанов от ИТН, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, журналистите Тома Томов и Даниела Кънева, първият български космонавт Георги Иванов, историкът Искра Баева, борецът Александър Томов, волейболистът Владимир Николов.

188 души присъстват на учредителното събрание

Снимка: БТА

Засилени бяха противоепидемичните мерки по време на Учредителното събрание на Инициативния комитет. На входа се изискваше отрицателен тест за коронавирус, както и цифров COVID-19 сертификат.

До момента подкрепата си за втори мандат на Румен Радев на "Дондуков" 2 са дали от новата коалиция на бившите служебни министри Петков и Василев "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" на Слави Трифонов, АБВ и "Изправи се.БГ".

От БСП в комитета участваха Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски. От "Изправи се.БГ" представители в комитета са Галина Таваличка, Мими Караколева и Никола Вапцаров.

Снимка: Facebook

"Във ваше лице аз работих през изминалите години с един невероятен човек. Вие сте човек, който независимо от това, което среща, отстоява принципите си. Аз ви благодаря, че работихме в екип. Бяхме заедно и когато имахме различия, но съм сигурна в едно - заедно работихме за България", обърна се към държавния глава Илияна Йотова.

По думите й в най-новата история винаги площадите раждат промяната.

"Ние не само се раждахме, но и пораснахме. Родихме обаче и децата си. Разхождахме ги по тези павета. Днес тези деца също са големи. Те също имат своето виждане, своята отговорност и своите мечти за България", каза още Илияна Йотова.

Според нея нямат право част от българите да ги считат за обречени хора.

"Справедливостта не може да се приватизира. Така както не се уморихме да приватизираме целия си живот 30 години. Днес справедливост има за едни, за повече то - не. Това е нашата задача. Да върнем солидарността, да върнем и справедливостта", каза още Йотова.

По думите й единението означава кауза, цел и бъдеще.

"Ние всички с вас сме потомци на една много древна държава, създавана с меч, но и с перо. На един народ, който се е формирал в библиотеките, в храмовете, но и в крепостите. Един народ, който е роден от съединение, един народ, който порасна в нация чрез вяра, чрез съединение и чрез Възраждане. Там са нашите фамилии. От там започват. Това е нашата Родина. Когато днес говорим за държава и Родина не слагаме знак за равенство, защото Родината е нещо много близо. За държавата просто трябва да работим", каза още вицепрезидентът. Тя отчете, че много се говори за пътища.

Илияна Йотова заяви, че има чувството, че животът ни е в непрестанен ремонт.