Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал - обществото ни е зряло за промяната. На фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система и институциите, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност. Това каза президентът Румен Радев на Учредителното събрание на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата им с вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат на президентските избори на 14 ноември.

Радев посочи, че и "в най-тежките времена на непрестанна обсада, на непрекъснати атаки и манипулации", с Илияна Йотова не са се отклонили от мисията си да отстояват държавността и интересите на българите, да бъдат коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма, да фокусират общественото внимание върху недъзите на политическата система, да задават дневен ред по важни въпроси, да обединяват около значими каузи, да работят за модернизацията на България, да отстояват българския национален интерес.

Вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстваните, каза Радев. Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани, единението е осъзнато обединение около демократични ценности, около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели, каза още президентът.

Според него, последните 5 години са променили обществената атмосфера.

"Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите, премина в урните. Няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието", подчерта президентът.

По думите на Радев, кандидатурата му за втори мандат е осъзнат дълг.

"За нас е важно, че в този турболентен преход, ще има нужда от стабилна институция с доверие, с ясни ценности устои и посока, която да остане вярна на хората. Това за нас е осъзнат дълг. За това още през февруари с г-жа Йотова излязохме с послание за нова България и заявихме нашето намерение да се кандидатираме за втори мандат. Потвърдихме своето непреклонно намерение да следваме пътя към най-важното според нас - непосредствена национална цел - укрепване на държавността. Без нейното постигане кои да са следващи управленски конфигурации, техните икономически, социални и други политици, ще попаднат в плен на олигархията и са обречени на провал. Съответно нашата страна на изостаналост. Затова ние ще продължим нашата борба за честни и достъпни избори, за излъчването на нов тип управления, за укрепване на върховенството на правото", заяви още Румен Радев.

По думите му само така ще може да се победят бедността и безправието.

"И да заемем достойното място в европейското семейство. Място, което ни принадлежи, като страна с принос към историята, културата, науката и икономиката. Както отбелязаха немалко от вас тези усилия изискват смелост. Демократичните ценности се свързват преди всичко с правата на гражданите, с каузата за свободата и ние няма да оставим българите да се свиват от страх в тежкото им оцеляване. Затова и подкрепихме решително площадите на недоволството", добави президентът.

"Предстои ни избор не само на президент и вицепрезидент, а избор ценностен, избор на бъдещето. Избор, в който ние ще разчитаме на вашата мъдрост, вяра, воля и енергия. Затова искам да споделя това, което беше мое кредо през последните 5 трудни, но вдъхновяващи години. Да бъда с народа си. Казвам го и днес - с вас", завърши словото си Радев.