Петър Ангелов е входирал в деловодството на Народното събрание заявление с искане за сваляне на имунитета му на народен представител, съобщиха от пресцентъра на парламента, цитирани от БТА и Фокус.

Депутатът от ДПС е входирал заявлението между 17 и 17.30 часа.

На Ангелов са повдигнати и предявени обвинения за извършени престъпления - участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления за над 4 милиона лева.

Досъдебното производство е образувано на 2 февруари 2012 г. от Специализираната прокуратура. Ангелов е привлечен като обвиняем на 28 март. С постановление на Спецпрокуратурата от 5 юни 2013 г. наказателното производство е спряно, тъй като Петър Ангелов е придобил имунитет като депутат.

Чакам в деловодството да внесат от прокуратурата искане, за да отида да го разпиша, чакам да ми се обадят", коментира по-рано депутатът.

Той е собственик на фирма “Ворошилов” за алуминиева дограма. По думите на Ангелов, когато главният прокурор внесе искането за сваляне на имунитета му, той веднага ще се откаже от него, за да не възпрепятства работата на институциите.

Народният представител твърди, че е невинен и не се притеснява от нищо. Ангелов допълни лаконично, че в случая става въпрос за политическа поръчка, като визира предишните управляващи.

Явно в определени моменти хора, на които явно не им харесва, че съм станал народен представител, започват да се активизират. 3-4 месеца никой не ме е търсил за нищо, по никакъв повод - нито от ДАНС, нито от ГДБОП, нито от прокуратурата", каза още Ангелов, цитиран от Дарик радио.

Това е вторият депутат в 42-то Народно събрание, на който е поискан имунитетът. Миналата седмица главният прокурор поиска официално от парламента да бъде свален имунитетът на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, за да му бъде повдигнато обвинение заради незаконното подслушване.
Бившият вътрешен министър сам се отказа от депутатската си защита.