Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма "СКАТ" придобиват от общината през 2008 г. Сделката за земята е сключена, докато Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас. Вместо бъдеща централа на кабелната телевизия, върху имота се издига жилищна сграда, съобщи bTV.

На 10 април т.г. Върховна касационна прокуратура възложи на Антикорупционната комисия проверка по сигнал за закупени имоти на занижени цени от "СКАТ" ООД, управлявано от народния представител Валери Симеонов. Проверката бе възложена след сигнал до главния прокурор, постъпил на 9 април. В съобщението си тогава прокуратурата описва три сделки, една от които е тази от 2008 г. Другите две са от 2004 г., 2005 г.

bTV описва случая от 2008 г. През септември с.г. Валери Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас и управител на фирма "СКАТ". Дружеството му купува 555 квадрата общинска земя за 1 020 978 лева. Така компанията на Симеонов става собственик на парцел от 875 квадрата. По думите му преди сделката СКАТ е било съсобственик на останалата част от имота.

"Аз не участвам в оценката на имота. Тя се прави от експерти. Моята работа беше да говоря с кмета и с заместниците му, които отговарят за общинска собственост да вдигнат цената, за да няма приказки по мой адрес", обясни Валери Симеонов.

Тогава обаче, през 2008-а, той казва друго: "Лично аз участвах във формирането на оценката", отбелязва bTV.

Години върху земята няма нов строеж.

"През 2008 г. започна една криза, отрази се и на СКАТ. Приходите паднаха и нямахме тези средства, за да започнем изграждане на въпросния имот. Аз мислех да направя там студията", обясни още Симеонов.

В края на 2008 г. "СКАТ" ООД прехвърля собствеността върху имота на "СКАТ ТВ" ООД. Февруари 2017-а "СКАТ ТВ" предоставя на Източноевропейски строителен холдинг, представлявано от Мартин Дяков, право на строеж за жилищна сграда върху парцела, като "СКАТ ТВ" запазва 38% от собствеността в бъдещия блок. Гарант в сделката е "Евробилдинг инженеринг", управлявана също от Мартин Дяков.

Днес сградата е построена, а от сайта на "Евробилдинг инженеринг" е видно, че имотите в нея са продадени, с изключение на офис и аптека.

"Някак си внушаваме на хората, че всеки има право да се рови във фирмените дела, които не са публични. Обектът в Златоград са ми го строили те. Обектът в Малко Търново са ми го строили те. Познавам собствениците, доволен съм от качеството на работата", заяви Валери Симеонов.

На въпрос участвали ли са те под някаква форма в кампании на НФСБ, СКАТ и ли на "Атака", той категорично отрече.

През лятото на 2011 г. - няколко месеца преди местните избори, от репортаж, излъчен по телевизия СКАТ, става ясно, че Мартин Дяков и неговата "Евробилдинг инженеринг" даряват материали и се включват в изграждането на храм "Свети Георги Победоносец". Инициативата за строежа е на тогавашния кандидат за кмет Валери Симеонов. "Мартин Дяков участваше с материали и безвъзмезден труд", обясни той.

Управителят на "Евробилдинг инженеринг" Мартин Дяков е отклонил поканата на bTV за интервю, изтъква медията.