Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по bTV по повод твърденията на лидера на РЗС Яне Янев, че семейството му е придобило неясно как 6 недвижими имота в София през 2007 и 2008 година с обща площ 358 квадратни метра за над 462 000 лева.

Вчера директорът на НАП Красимир Стефанов съобщи, че данъчните ще започнат проверка на имотното състояние на вицепремиера.

"Първият имот, който имаме, е прехвърлен на съпругата ми от нейните родители. Второто жилище е прехвърлено на непълнолетната ми дъщеря пак от тях. Третият и четвъртият са прехвърлени от моите родители. Апартаментите ми от 2008 година са закупени с кредит, който ще изплащам за срок от 30 години по 900 лв. на месец. Няма един лев, който да съм платил в кеш. Всичко, което е правено като преводи, е ясно. Използвал съм влогове, които са от 1995-96 година", каза още Цветанов, цитиран от КРОСС.

По думите му, всички пари са превеждани по банков път и могат да се проверят документите. Министърът добави, че за апартамента, за който се твърди, че е с много ниска цена, е така, защото е закупен в груб строеж - само с акт 14. "Декларирал съм си имотите, когато станах заместник-кмет, депутат, когато станах министър", уточни той.

Според Цветанов, родителите му и тези на неговата съпруга също са им помагали със средства.
"Всичко, което съм имал като допълнителни приходи, съм декларирал пред данъчните. Това са доходи, които са от консултантска дейност. Аз нямам нещо в моята биография, от което да се притеснявам. В момента тече проверка. Ако бях човекът, който се е договорил с Яне Янев или Алексей Петров, щях да бъде най-добрият министър на МВР", заяви още вицепремиерът.
Той посочи, че всичките му имоти са декларирани, което се е знаело и преди година, но тогава "Цветан Цветанов е разглеждан като евентуален партньор на Алексей Петров, Яне Янев или неговата клика".

Министърът каза още, че повече няма да коментира тази тема, тъй като не желае да влиза в диалог с Алексей Петров и неговите посредници.

По-късно днес при откриване на нова клиника в София премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира проверката от НАП на имотното състояние на министър Цветан Цветанов. Той не отговори и на въпрос за Алексей Петров, съобщи БТА.

*Текстът е актуализиран към 12.30 ч.