Има вероятност за формиране на редовно правителство с участието на БСП, ГЕРБ и ДПС с третия проучвателен мандат, независимо на коя партия ще бъде даден той. Това съобщи проф. Светлана Шаренкова, член на БСП и участник в състоялия се този вторник в НДК форум "Лява България". Тя се позова на информация от хора на ръководни позиции в социалистическата партия и припомни, че има решение прието на партиен конгрес, че БСП няма да прави нито явни, нито скрити коалиции с ГЕРБ и ДПС. В отговор на тази информация структурата на БСП в столичния район "Красно село" вече е приела единодушно остра декларация против такава възможност. Според Шаренкова ако Корнелия Нинова завие към ГЕРБ, това ще ликвидира БСП. Освен това една трета от партийните организации на БСП вече са снели доверието си от лидера Корнелия Нинова и искат нейната смяна, каза Шаренкова.

По дефиниция БСП е партията на близо 3 милиона българи, защото това са хората на труда, бедните и онеправданите, на възрастните ни родители, които изградиха днешна България. Сегашното ръководство на БСП се свени да защитава интересите на работниците. В Народното събрание партията представлява единствено тясното си ръководство, а не хората, за които стана вече дума. Това е причината лявата партия на България да не се разпознава и за пет години от 1 милион се срина до около 200 хиляди избиратели, каза проф. Шаренкова.

Шаренкова не разбира логиката в решението на партийния лидер Корнелия Нинова да предложи представител на ГЕРБ за председател на 48-ото Народно събрание, както и предложените промени в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина. Според нея е назрял моментът за широко ляво обединение в България и доказателство за това е интересът към форума "Лява България", който се състоя във вторник в НДК и на който са дошли над 300 души при далеч по-скромни първоначални очаквания на организаторите.

  • Какъв е обективният анализ за поредицата изборни сривове на БСП?
  • Какви хора трябва да ръководят БСП?
  • Какво следва след форума "Лява България" в НДК?
  • Ще има ли последици за дошлите в НДК, ако идеите се провалят?
  • Ще се увеличат ли гласовете за БСП след връщането на бюлетините?

Отговорите на Светлана Шаренкова, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Светлана Шаренкова е завършила Московския държавен университет "М. Ломоносов", специалност "Социална психология". Работила е в Института по социология към БАН (1987 - 1995). Доктор по обществени комуникации и информационни науки (2012 г.), от 2016 г. е почетен професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), преподавател в Института по лидерство към УниБИТ - специалност "Геополитика и цивилизационни модели".

Издател е на редица книги за съвременна Русия и нейните ръководители: Борис Елцин, Владимир Путин, Евгений Примаков, Сергей Лавров, московския и на цяла Русия патриарх Кирил и други. Председател е на Форум "България - Русия". Основател и издател на двуезичния вестник "Русия днес - Россия сегодня" и издател на ежедневния вестник "Земя". Член на БСП от 1987 г., член на Националния съвет на БСП от 2012 г.