"Има такъв народ" отиде на преговори при БСП в парламента за третия проучвателен мандат, но само от колегиалност - за да заяви, че няма да подкрепи мандата на БСП. 

Преди тях от "Демократична България" не се отзоваха на поканата, а от ИБГНИ все пак участваха в разговорите със социалистите.

 "Няма какво ново да ви кажем, освен че ние няма да подкрепим съставяне на кабинет с ваш мандат. Сега ще повторя това, което ние говорим от първите дни на създаването на този парламент. Ние заявихме, че ИТН поема отговорността и ще предложи кабинета си и ако не бъде подкрепен от партиите на протеста, ние няма да подкрепяме следващи мандати", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

След като инициаторът на разговорите Корнелия Нинова благодари, че ИТН са се отзовали, Йорданов коментира, че това е нормалното.

"Разбира се, че ще дойдем на поканата, защото това е нормалното политическо поведение, а не да не дойдем, както се случва, гледайки по телевизията", визира той отказа на "Демократична България" дори да седне да разговаря за третия мандат с БСП.

Йорданов посочи, че от БСП зависи дали ще оставят този парламент "да поживее една седмица отгоре", за да могат да се направят поне някои неща, свързани с прокуратурата.

Той припомни, че от самото начало единствено ИТН са казали какво ще правят и са го спазили докрай.  Всички останали минаха през "ще подкрепим, няма да подкрепим, не искаме постове, искаме политики, не щем политики, искаме постове... Цялата тази фурнаджийска лопата, която представляват другите партии", обобщи Йорданов, което провокира соцлидерката. 

"Надявам се, че фурнаджийски лопати не се отнася за БСП, ние искахме единствено политики и ги подкрепихме", реагира Нинова.

Нинова заяви, че разговорът е въпрос на диалогичност.

"Благодаря ви, че все пак дойдохте на срещата. Знаем и вашите предварителни позиции. Това, че правим тази среща, е въпрос на диалогичност. Въпрос на отчитане но това, че при първия мандат успяхме да стигнем поне до политическа декларация, която съдържаше съществените неща какво да се прави. После нещо стана - кой да го прави, това си е ваш проблем, но нека да финализираме разговора, за да може ние, като мандатоносител, утре на заседание на нашия колективен орган Националния съвет, да вземем своето решение", каза лидерът на БСП.

Тя подчерта, че социалистическата партия е водена от отговорността да гарантира сигурност за гражданите и стабилност за държавата. 

Нинова увери лидера на ПГ на ИТН, че БСП също желае промени в съдебната система, но бързането за бюрото за защита на свидетелите е промяна на парче.

"Добре, някои неща са важни, но това представлява кърпене, по-разумното беше да постигнем трайно мнозинство. Дбре, стигаме до съгласие, махаме бюрото, но главният прокурор си остава", коментира тя по повод апела на Йорданов БСП да даде поне още седмица живот на този парламент за въпросните законови промени. Нинова добави, че сега, след като мандатът пропада, промените, свързани с ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ ще се отложат с още няколко месеца.  "Надяваме се в следващия парламент да се направи такова мнозинство", изрази надежда Нинова.

 

Срещата продължи по-малко от 10 минути.