Поддържаме готовност за изпращане на подразделения на границата, каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес участва в откриването на новата учебна година за слушатели във Военната академия "Г. С. Раковски".

Имаме планове, които са разработени съвместно с колегите ни от МВР. Министърът на отбраната днес ще докладва в парламента за нашата готовност. Аз съм му я декларирал. Поддържаме 36-часова готовност за развръщане на границата, след поискване от министъра на вътрешните работи. Извършихме преглед, предварителна подготовка и поддържаме тази готовност, каза адмирал Ефтимов, цитиран от БТА.

На въпрос колко средства ще са необходими на армията за такова участие, адмирал Ефтимов каза, че до края на годината ще са нужни около 8 млн. лева. Предоставили сме разчетите по команден ред, за да може евентуално да бъдат отразени в актуализацията на бюджета, каза Ефтимов и добави, че в бюджета за отбрана за тази година това не е било предвидено.

Той обясни, че парите са необходими за ротация на 350 човека съответно на турската, и до 250 души - на гръцката граница. Надявам се, че няма да достигнем до такива числа, имаме готовност, но ще действаме съгласно обстановката и координацията с колегите ни от МВР, посочи адмирал Ефтимов. Но сме длъжни да разполагаме с такива пари, за да можем да реагираме, обясни началникът на отбраната.

Попитан, ако не се приеме бюджетната актуализация, могат ли парите да се намерят от другаде, адмирал Ефтимов каза, че ще се пренасочат от други пера, но това ще се отрази на способностите, които са планирани да се развиват. Трябва да бъдат осигурени тези пари, посочи началникът на отбраната.

По-късно пред депутатите в парламента военният министър Георги Панайотов заяви, че 9.6 млн. лв. ще са необходими за участието на средно 600 военнослужещи и техника до края на годината за охрана на границата.

"Вече сме изпратили писмо до г-н Атанас Зафиров, председател на Комисията по отбрана, за средствата, от които се нуждае министерство, за да реализира плановете", каза той. Панайотов уточни, че са разработени правила за използване на сила, но не може да ги оповести на открито заседание на парламент.

Той и министърът на външните работи Светлан Стоев заминават днес за срещи с колегите им министри от ЕС по темата за Афганистан.

Междувременно на въпрос за участието България в операцията на НАТО за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан, адмирал Ефтимов обясни, че българският контингент от 26 човека е преминал границата с Република Северна Македония на път за Косово, където ще участва в небойната операция на алианса. Контингентът ни се състои от взвод военни полицаи, петима души екип за контрол на придвижването и двама военни психолози. В момента се изграждат необходимите съоръжения на определените места в Косово за настаняване на емигранти от Афганистан.

Адмирал Ефтимов отново подчерта, че операцията не е бойна, така че правилата за използване на сила са много рестриктивни - само за самозащита при необходимост. Целта е афганистанците първо да бъдат настанени и след това да бъдат обработени техните документи, и да продължат към съответните дестинации.

За българската експертна група, която трябва да замине за Русия във връзка с разчитането на данните от "черната кутия" на падналия МиГ-29, адмирал Ефтимов каза, че екипът е готов и се чакат последни координационни дейности с Русия. Процесът се движи от Военната прокуратура, ние сме определили експертите, поддържаме готовност, доколкото знам, има някакъв проблем с визите, но ще бъде решен, обясни началникът на отбраната, като добави, че нещата все още се оформят документално от страна на Руската федерация.