Важно е какво си говорят Ахмед Доган и Бойко Борисов, а не това, което говорят в сутрешните блокове и другите политически предавания изпратените от ДПС депутати и други лидери, това коментира журналистът от Кърджали Илхан Андай пред bTV по повод новата коледна реч на почетния председател на партията пред актива.

"Ако се стигне до програмен кабинет, това означава, че започва бавно краят на ГЕРБ. По-склонен съм да вярвам, че навлизаме в ажиотажа на Доган в политиката. Той гледа да спечели още една година, да тества своите на европейските и местните избори и тогава през анализ да се види дали е възможно ДПС да се изтласка от тези 220 000 електорална подкрепа до 400 000, която ще позволи през парадния вход ГЕРБ и ДПС да влязат във властта", коментира още журналистът, познавач на партията.

По думите му Доган и Борисов са се срещали в края на лятото на морето.

"Доган е загубил телепатичната си връзка с електората, за която укоряваше навремето Местан и го изхвърли от ДПС", отбеляза още Андай.

Според него речта на Доган е насочена не толкова към електората, колкото да легитимира ДПС, да промени визията на партиятаи да я представи като съзидателна политическа сила.

"Щом държавният глава казва, значи в България има външно религиозно влияние", коментира журналистът тези думи на Румен Радев.

"В конкретния случай смятам, че президентът говори за участието на партия ДОСТ на изборите през 2017 г. Помните какво направи Анкара тогава и как тогава бяха заложили на мюфтиите като основната агитационна формация в тези избори. Тогава службите и служебното правителство игнорираха тези опити", каза Илхан Андай.

Според него хората в България са в различна степен податливи на влияние.

"В част от Родопите по-лесно могат да проникнат мюсюлмански фондации, особено където са българо-мохамедани. В Кърджали е почти невъзможно. Всички очакваме да дойдат от Азия, от Африка, но радикализирани елементи се активират в сърцето на Европа, в Брюксел. Наши гурбетчии, които са заминали, които са отчаяни и не са успели, са лесни за манипулация", изтъкна журналистът.

По думите му човек, който е потиснат, че е изолиран от обществото, и се дразни, че е втора категория човек, се затваря в себе си, след определен период попада в местна джамия и там вече е лесен за обработка.

"Тези много добри имами и психолози там са го подготвили за един друг човек и той се връща одухотворен тук. Такива хора да се следят, за да не се стигне до по-неприятен развой на събитията", каза Илхан Андай.

Вече не идват емисари от Иран и Йордания, по-притеснителни са нашите хора в Западна Европа, обобщи той.