Десетата годишна пресконференция на руския държавен глава, на която присъстват над 1200 руски и чуждестранни журналисти, започна в 11.12 ч. българско време.

Путин даде старт на пресконференцията с коментар, че моментната ситуация в икономиката е провокирана от външни фактори, но "ние самите не сме направили много".

По оценката на президента причина за икономическите трудности на страната са станали външни фактори, но най-важната задача пред Русия е да води собствена икономическа политика. Основният фактор според него е цената на петрола.

"Считам, че Централната банка взима адекватни мерки в ситуацията. Но не само Централната банка носи отговорност за икономическата ситуация. Действията на ЦБ и правителството трябва да бъдат общи", отбеляза руският държавен глава.

Вижте снимки >>>

Владимир Путин подчерта, че основният лихвен процент няма да бъде държан на ниво от 17% задълго, но това е необходима мярка за стабилизиране на валутния пазар. По думите му, при високият лихвен процент, определен от Централната банка, ще стане много трудно плащането на ипотечните кредити.

"Лихвеният процент беше увеличен в името на макроикономическа стабилност. Само въз основа на такава стабилност можем да се развиваме", уточни президентът.

По думите му кабинетът трябва да вземе допълнителни мерки, за да укрепи икономическата стабилност. Путин изтъкна, че Руската централна банка не планира неразумно да харчи резервите си, които възлизат на 8,4 трилиона рубли.

"Растежът на световната икономика ще продължи. С по-малък темп, но растеж ще има. И руската икономика ще излезе от настоящата криза. За колко време? В най-лошия случай, мисля, че това ще стане до 1-2 години. Икономическата ситуация може да започне да се подобрява през първото тримесечие на 2015 г.", каза Владимир Путин.

Той изрази надежда, че тенденцията на понижение на курсовете на чуждите валути и укрепването на рублата ще се запази.

"Надявам се, че понижението на курса на чуждите валути от вчера и днес и повишението на националната валута - рублата ще се запази. Възможно ли е това? Да, възможно е. Възможно ли е цената на петрола да се понижи и ще повлияе ли това на националната валута и съответно на другите показатели? Да, възможно е", допълни Путин.

Той се надява, че повишената неотдавна основна лихва на централната банка ще се понижи, доколкото икономиката се приспособява към ситуацията. По думите на Путин, въпреки неспокойния финансов пазар, приходите на Русия ще бъдат по-големи от разходите.

"Въпреки турбулентността на финансовия пазар федералният бюджет тази година ще бъде с излишък, т.е. приходите ще надвишават разходите с 1,2 трилиона рубли това е около от 1,9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП)", изтъкна президентът.

Путин допълни, че през първите 10 месеца на годината БВП е нараснал с 0,6-0,7 процента.

Според руския държавен глава ситуацията трябва да се използва, за да се диверсифицира икономиката.

"Сегашните условия подтикват Русия да работи повече и да бъде по-ефективна", изтъкна Путин и призова правителството да се заеме бързо с цените на храните и на бензина.

Преди пресконференцията курсът на долара в Москва спадна до 58 рубли (от 80 на 16 декември), а на еврото - до 72 рубли (от 100 на с.д.).
След пресконференцията обаче доларът леко поскъпна - към 12.50 ч. българско време, стигайки до 61.72 рубли, а еврото - до 78.11 рубли.
Като цяло рублата показва признаци на стабилизиране.