И заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка заради скандала с луксозните апартаменти, купувани от властимащи на занижени цени.

Той е депозирал молбата си за напускане на поста тази сутрин в Министерския съвет, съобщиха лаконично от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Не се уточнява дали става дума за лично решение или то е взето след настояване от премиера Бойко Борисов, но до вчера Първанов не смяташе да подава оставка.

Той става третият член на кабинета, който се разделя с поста си, след като оставки подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Красимир Първанов е купил апартамент и два гаража в луксозна сграда на фирма "Артекс" на ул. "Тинтява" отново в столичния квартал "Изток", на няколко пресечки от сградите, където са жилищата на Цачева и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Зам.-министърът на енергетиката се сдобива с апартамента от 150 квадрата и два гаража с обща площ от 50 квадрата през септември миналата година. Така за 200 квадратни метра Първанов плаща 240 000 лева, или по 616 евро за квадратен метър - много по-ниско от пазарните цени за района.

"Жилището, което съм купил, е изключително скъпо, не се чувствам късметлия", заяви обаче той пред bTV още след като и неговото име изплува в скандала.

Първанов е категоричен, че средствата за сделката са прозрачни и законни. Казва още, че в момента живее в имот на същата улица, купен преди 10 години - също от "Артекс".

На въпрос колко му е излязло жилището на квадрат през 2009 година обаче Първанов отговори:

"Не мога да кажа, но е значително по-скъп тогава. Аз казвам, че това жилище по мои спомени беше по-скъпо, то е на кредит".

Преди да се сдобие с него, апартаментът на заместник-министъра е предлаган на зелено за 330 хиляди евро. Излиза, че Първанов е купил жилището близо три пъти по-евтино, без в това сравнение да влизат двата гаража.

Кой е Първанов?

Красимир Първанов е магистър-инженер по специалност "Електрически централи, мрежи и системи" в Техническия университет в София. Завършва магистратура и по публични финанси в Университета за национално и световно стопанство в София.

От 1990-та до 2007-ма година Първанов заема различни длъжности в "Електроразпределение Столично" АД - началник подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор "Електроразпределение Запад".

В периода 2007-ма - 2010-та година е директор на дирекция "Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи" в "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

От 2010 г. до 2012 г. Първанов беше изпълнителен директор на "Националната електрическа компания" (НЕК) ЕАД. През 2011 г. обаче той беше уволнен за кратко от поста след скандал. Причината - подписал допълнително споразумение с руската компания "Атомстроейскпорт", според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ "Белене", без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Малко по-късно уволнението беше отменено от премиера Бойко Борисов, след като се оказа, че подписът за "Белене" е бил съгласуван с тогавашния ресорен вицепремиер Симеон Дянков. В крайна сметка обаче по-късно Първанов беше освободен като шеф на НЕК заради грубо нарушение на йерархичния ред.

На 15 май 2017 г. той беше назначен за зам.-министър на енергетиката по предложение на партията на Валери Симеонов НФСБ.