Безпрецедентна ситуация в първия ден на 48-ото НС - пленарната зала не успя и от втори опит да избере председател на НС, тъй като нито един от двамата номинирани не събра 121 гласа. 

"За" 103, против 85 и въздържали се 52, показа електронното табло при гласуването за Росен Желязков.

98 гласа събра опонентът му Никола Минчев от ПП. 32 бяха "против" неговата номинация и 110 "въздържал се". 

Без малко председателстващият заседанието Вежди Рашидов да обяви Желязков за избран, но от залата реагираха бурно, че председател няма. 

На трибуната застана Асен Василев от ПП и припомни правилата - че трябва повече от половината народни представители да са гласували за бъдещия председател, така че такъв няма избран. "Има 103 "за" от 240, т.е. нямаме валиден избор", коментира Василев.

Последваха нови 15 минути почивка. По време на паузата лидерът на ДБ Христо Иванов изказа мнението си, че трябва да започне нова процедура, но не пречи отново да бъдат издигнати същите двама кандидати. Иванов напомни, че парламентът не може да започне работи без избран председател. Съпредседателят на ДБ гарантира, че неговата ПГ няма да промени позицията си и ще подкрепи отново Минчев.

"Дали има златен пръст и това ще си проличи", допусна Кирил Петков, като призова медиите да наблюдават дали при новото гласуване "Възраждане" или "Български възход" излязат от залата или не гласуват, това щяло да означава, че има нов "златен пръст".

Второ гласуване за Никола Минчев

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

"Най-важното днес е да бъде избран председател на НС, защото досега не сме имали такъв случай", коментира в кулоарите пред bTV президентът Румен Радев, докато напускаше НС. Той изказа притеснение от патовата ситуация и препоръча партиите да излъчат шеф на НС, защото това е по силите и на силно фрагментиран парламент.

Своето разочарование изрази и бившият председател на НС проф. Огнян Герджиков. "Народните представители като че ли губят основната нишка, че представляват народа, а не своята партия", заяви пред bTV Герджиков в коментар след второто ялово гласуване за председател на парламента.

По думите му, българите не обичат правилата и не ги познават. "Нарушиха се правилата многократно в пленарната зала от сутринта", добави той.

При първото гласуване никой от четиримата номинирани за поста не получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Второто гласуване беше между двамата, получили най-много гласове в подкрепа - Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Съгласно процедурните правила, при второто гласуване избран е кандидатът, получил повече гласове. Това беше оспорено от ПП и заседанието бе прекъснато.