Блокадата на автомагистрала "Тракия" край Стара Загора продължава засега, съобщи лидерът на КНСБ в Мини "Марица Изток" Георги Господинов след края на преговорите с правителството и партиите от НС в столицата. Окончателното решение ще бъде взето в сряда. 

Синдикалистът ще обсъди постигнатите договорености с протестиращите си колеги на шосето. Едва след това ще бъде взето решение за отмяна или продължаване на блокадата, съобщава БНР.

Споразумението не е подписано от представителите на мините, съобщи веднага след разговорите президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той потвърди, че подписи не са сложили нито синдикалистите от мините, членуващи в КТ "Подкрепа", нито тези от КНСБ.

Синдикалният лидер призна, че не може да отговори на този етап на въпроса дали протестите ще спрат.

"Дали ще спрем блокадата, сега ми е трудно да ви кажа", заяви Димитър Манолов по БНТ.

Протестиращите очакват при тях да се върнат техните представители на преговорите с кабинета и с партиите в парламента, продължили повече от 7 часа. След края им премиерът съобщи, че са се споразумели и има подписи под 7 точки в документа, поискани от синдикатите и протестиращите. Денков съобщи още, че една организация не е подписала.

Споразумението ще бъде гласувано от парламента, уточни още премиерът. То беше изработено, обсъдено и подписано на петия ден от протестите на енергетиците от въглищните райони заради несъгласието им с изпратените в Брюксел от кабинета териториални планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник. 

Към миньорите от ВМаришкия басейн се присъединиха колегите им от ТЕЦ-овете в страната, които работят с въглища. За около час енергетиците от ТЕЦ-Сливен днес блокираха пътя София- Бургас край с. Тополчане. Работниците от ТЕЦ-а настояват и те да бъдат включени в териториалните планове, за да не останат без препитание. 

Освен затворените магистрала "Тракия" при Стара Загора и Прохода на Републиката, от МВР съобщават, че е затруднено е движението на пътя Дупница - Кюстендил в двете посоки.

Обходният маршрут е през София - Радомир - Кюстендил. На място са екипи на пътна полиция, като информацията е към 18 часа.

Блокирано е и движението на магистрала "Струма" при 59-и км в двете посоки. Трафикът се отклонява по предвидения обходен маршрут по пътя София - Благоевград през Дупница.

Делян Пеевски прогнозира, че протестите ще спрат

"Доволен съм, свършихме работата на хората. Това е най-важното за мен, постигна се съгласие", коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски след подписване на споразумението от премиера и част от протестиращите.

Попитан защо е бил против излъчваното на видеа от разговорите, каквито публикуваха във Фейсбук и депутати, и протестиращи, Пеевски каза, че в момента всички са в предизборна кампания за местни избори. "Не исках "панаири", ние бяхме там да работим за хората, не да си правим политическата кампания", обясни той.

Снимка: БТА

Според съпредседателя на ПП Кирил Петков днес премиерът Николай Денков е демонстрирал лидерство.

"Териториалният план, както е входиран, имаме три месеца да се допълва, моделира, по някакъв начин да се направи така, че да бъде адекватен и за българската енергетика, и за Брюксел", коментира Петков, цитиран от БТА. Той е доволен, че страната не е изпуснала евросредствата по териториалните планове, защото кабинетът е спазил крайния срок да ги изпрати на 30 септември.

"Реално, това, което се случи, е, че не се изпуснаха големите средства с внасянето му на 30 септември, но се отвори диалогът. И още днес с решенията, които се взеха, той ще започне да се допълва, поясни Петков.

Не споделя оптимизма им лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той оспори твърдението на управляващите и премиера, че централите няма да бъдат затваряни.

"Втора точка, в която трябваше да се запазят енергийните мощности, е формулирано, че Министерският съвет се ангажира да проведе преговори с Европейската комисия, а не се ангажира да запази мощностите", коментира Йорданов. Депутатът направи песимистична прогноца - че в тези преговори от Европа ще кажат "не", а "нашите" ще кажат, че са ни отказали, и ще ги затворят.

Снимка: БТА

Той заяви, че блокадите на "Тракия" остават, но вероятно ще бъдат вдигнати блокадите на магистрала "Струма" и Прохода на Републиката. Според него в почивките КНСБ са сменили посоката на говорене и са подписали споразумението, както и част от "частниците" в този сектор.

Бившата енергтийна министърка от ГЕРБ Теменужка Петкова потвърди, че и шестте искания на протестиращите са били обсъдени и удовлетворени.

"Успяхме да стигнем до консенсус по всеки един от въпросите", заяви Петкова.

"Това, което е най-важно, е, че намерихме решение. В некоалицията се оказа, че сме сериозни партньори, защото в трудни моменти може да разчитаме един на друг", пък обобщи лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя допусна, че НС може да препотвърди постигнатото споразумение с декларация и гласуване в пленарната зала, но това може да стане в четвъртък или на извънредно заседание, насрочено от председателя Росен Желязков.