НФСБ подкрепи свикването на Велико народно събрание, предложено от премиера Бойко Борисов, и ще подпише проекта на ГЕРБ за нова Конституция. Новината съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева след консултации с партията на Валери Симеонов.

"Двете партии имаха изключително конструктивен диалог и имаме изразена политическа воля за подкрепа", каза още Караянчева.

Тя подчерта, че след 2 септември ще се изчиства проектът на ГЕРБ за нова Конституция и ще има технически корекции. Новината съобщи и председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след срещата с ВМРО, които също подкрепиха проекта.

Депутатът Валентин Касабов добави: "В тези мрачни тъжни времена - е време за велики дела и ВНС".

Какво обаче ще се променя в Конституцията - "разговорите тепърва предстоят", но НФСБ имат забележки.

Борис Ячев поясни, че са получили съгласие от ГЕРБ по основни техни искания - национална държава, официален български език, православието като традиционна религия.

"Там дебат и отстъпление не бива да се прави", каза депутатът.

НФСБ не отстъпва и от програмата си, заложена в коалиционното споразумение - за по-високи пенсии и обвързването им 70% от минималната работна заплата, полагане на обществено-полезен труд, образователен ценз.

"Ще се търси място за социалните идеи на НФСБ, както в основния закон, така и в ресорните закони", каза Ячев.

За днес консултациите по темата Конституция приключиха, обяви Даниела Дариткова, от думите й стана ясно, че независимите народни представители са отказали среща с ГЕРБ, тъй като имали нужда от още време за обмисляне на проекта за свикване на ВНС и промени в Конституцията.