Лидерът на Движение България на гражданите Димитър Делчев също видя сделка между ГЕРБ и ДПС по повод опрощаването на задълженията на мюфтийството с приетия в края на миналата седмица законопроект за вероизповеданията.

Коментара си Димитър Делчев направи на пресконференция, на която бе обявена номинацията му за водещ кандидат на партията за предстоящите избори за Европейски парламент.

Миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова също определи като сделка подкрепата на ДПС за отпадане на ветото върху изборното законодателство. Тогава тя предупреди, че това става срещу подкрепата от страна на ГЕРБ за закона за вероизповеданията. Със законопроекта се опрощават над 8 млн. лв. дългове на Главното мюфтийство.

"Очевидно е, че това решение, което бе гласувано от ГЕРБ и ДПС, е поредна сделка между ГЕРБ и ДПС", заяви Делчев и попита колегите си от "Обединени патриоти" докога ще стоят в компанията на ДПС?

Делчев настоя, че въпросната сделка затвърждава формата ГЕРБ - ДПС. Според лидера на ДБГ тя дава много лош сигнал към всички, които си плащат данъците. "Това подрива фискалната система в България и не трябва да се случва. Призоваваме всички партии в парламента и извън парламента, законите да бъдат спазени", каза още Димитър Делчев. Той поясни, че данъчна амнистия се прави единствено в условията на криза.

"В България криза не мисля, че има. Очевидно е, че тази данъчна амнистия, която цели любовта на ДПС и на ръководството на мюсюлманската религия в България, преследва решаването на една друга криза - кризата за гласовете в ГЕРБ. Кризата в това, че мандатоносителят ГЕРБ няма вече доверието на българските граждани", коментира още той като изтъкна, че 50% от българските граждани не гласуват на избори, а други 2 млн. напускат България.

От своя страна членът на Националния съвет на партията Пеньо Пенев посочи, че когато крупни инвеститори напускат България, е съвършено неправилно държавата да опрощава дългове на една-единствена духовна общност.

"Защо не се опрощават дългове на болници, училища, културни заведения?", запита той. Според него Доган нямало да има никакъв проблем да покрие въпросните 8 млн. лева задължения, така че мюфтийството да излезе на чисто.

Пенев заяви и че на местните избори ДБГ ще търси максимална изява във всички общини и ще запази ориентацията си основно към малкия и среден бизнес. За целта ДБГ ще настоява за полезни облекчения, като намаляване на ДДС или повдигане на прага за регистрация на ДДС, обясни той.

Председателят на Движение България на гражданите /ДБГ/ Димитър Делчев ще е водещият кандидат на партията за предстоящите избори за Европейски парламент. Решението е взето по време на Национален съвет на партията и бе обявено от заместник-председателя на ДБГ Найден Зеленогорски.

Димитър Делчев е възпитаник на Софийския университет, освен това е възпитаник на Кеймбриджския университет в специалност европейско право, владее английски и немски език. Народен представител и секретар на парламентарната група на Реформаторския блок в 43-то Народно събрание.

Найден Зеленогорски изтъкна, че като народен представител Делчев има участие във важни теми, свързани с промените в Конституцията, измененията в изборното законодателство.

От своя страна лидерът на ДБГ заяви, че е приел номинацията с чувство на огромна отговорност. "Задачата е трудна, но е много важна", заяви Димитър Делчев, тъй като за ДБГ като проевропейска и прозападна партия европейските избори са едни от най-важните.

Найден Зеленогорски информира, че Националният съвет на ДБГ е взел решение до 17 март да приключат преговорите за широко дясно обединение за предстоящите избори за Европейски парламент, при равноправно участие между ДБГ и Демократична България. По думите му, в случай, че няма подписан споразумение, ДБГ започва действия по издигане на кандидатска листа и осигуряване на широката й подкрепа.

Делчев посочи, че в рамките на предизборната кампания партията възнамерява да отговори на два въпроса и увери, че ДБГ ще направи всичко възможно да премахне статуквото на България да бъде на последно място в ЕС.

Освен че ще настояват всички български граждани да могат да вадят удостоверения на нотариален акт по интернет, както е в Естония, да дишат чист въздух, какъвто е в Стокхолм, да има правосъдие такова, каквото е в Германия, ДБГ ще поставят и въпроса за ЕС като такъв, посочи Делчев. Вярваме, че членството ни в ЕС е едно от най-хубавите неща, но това не гарантира благоденствие, заяви той и допълни, че двойните стандарти на стоките и храните не бива да съществуват. Европа на две скорости е лошо и за Западна, и за Източна Европа, категоричен бе той.

Делчев беше категоричен, че българският евродепутат трябва да е член от групата на ЕНП, затова от ДБГ са решили, че ще се стремят кандидатът, който те самите ще излъчат, да е част от ЕНП.