Още една оставка на партиен лидер, участник във властта, е на път да бъде отхвърлена.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов е поел по пътя на председателката на БСП Корнелия Нинова. Макар че Иванов е в оставка от ноември заради "изключително лошия" резултат на партията, по думите му, той се оказа единственият номиниран кандидат за поста.

Друга номинация в партията няма депозирана, а срокът изтече на 9 януари. Номинациите се правят от местните структури. Също те отказаха да констатират и оставката на соцлидерката, като подеха подписки да я отхвърлят на конгреса, което се и случи с превратно тълкувание на устава.

На 29 януари Националната конференция на Да, България" трябва да избере председател и ръководство на партията.

Кандидатите за членове на Националния съвет са 134-ма, сред които са досегашните - депутатката Антоанета Цонева и министърът на ДБ Божидар Божанов и др.

Общинският съветник Методи Лалов, който от месеци насам обвинява в авторитарност ръководството, пък бе изключен в наверечието на партийния форум. Според него самия това е направено, за да му бъде запушена устата и да не се чуят публично критиките, които той отправи към ръководството и приближените до лидера в оставка.

След изключването му от партията Лалов стана независим общински съветник в СОС-София.

По устав Съветът се състои от председателя на "Да, България" от не по-малко от 50 членове, избрани от Националната конференция. В момента Съветът е от 79 партийци, включително председателя. На предстоящия форум се очаква да бъдат направени промени в устава.