Конгресът на БСП отхвърли оставката на лидера Корнелия Нинова. Тя остава лидер на партията и вътрешнопартиен избор за нов председател няма да има.

Това стана ясно след гласуване, което показа - 164 делегатски гласа "за" оставката на соцлидерката, 415 - "против" и 20 делегати "въздържали се".

Гласуването на оставката на Нинова е противоуставно, твърдят опонентите й, тъй като основният документ на партията предвижда при подаване на оставка на лидера тя само да се констатира от конгреса.

Вотът за оставането на Корнелия Нинова на поста не е изненада, тъй като дни преди форума тръгна подписка и декларации от различни партийни организации в страната оставката на председателката на социалистическата партия да бъде отхвърлена.

В подкрепа на устава и срещу противоуставното гласуване се изказа юристът Румяна Сидерова, дългогодишен член на ЦИК от квотата на БСП. Сидерова обвини съпартийците си, че четат устава като "дявол - Евангелието".

"Другари, когато се четат текстовете на Устава, трябва да се четат в тяхната пълнота, а не като дявол Евангилието, да си избираме един или друг текст и да прескачаме останалото.", заяви Сидерова.

"В чл. 17, ал.1 изрично е казано, че правомощията на председателя се прекратяват предсрочно, т.е. по негово искане с подаването на оставка от страна на председателя, са се прекратили правомощията му. Това следва и от текста на ал. 2, която е категорична, че в случай на предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС. Това означава, че с факта на оставката, функциите вече не са в ръцете на председателя, тъй като са се прекратили правомощията му.", категорична беше Сидерова.

По думите подобен извод следва и от чл. 31, ал.13, т.7 на Устава, който казва, че конгресът констатира прекратяването - т.е. той казва ДА, налице е прекратяване.

"Конгресът не гласува, той само констатира факта и оттук се отваря процедурата по предсрочен избор на председател.", обясни Сидерова. Аргументите на юристката не се взеха под внимание. А Борислав Гуцанов побърза да поиска прекратяване на дебатите.

Въпреки юридическия и уставен аргумент, по време на дискусията делегати призоваха да не се приема оставката на председателя, за да не се хвърлят партията и държавата в хаос. Основният аргумент на поддръжниците на соцлидерката - "в тези трудни времена на икономическа, здравна и социална кризи на нас ни трябва лидер - боец, такъв, какъвто е другарката Нинова".

Весела Лечева обяви, че се чувства предадена. "Аз лично се чувствам предадена от тясното ръководство на председателя за това, че предаде интересите на партията, вкарвайки ни в личната си война с президента Радев, заяви Лечева. По думите й това е довело до загуба на изборите и до това БСП да има 43-ма депутати. Аз съм твърда опозиция на този курс на партията", заяви тя.

Гласуването бе предложено от общопартийната комисия в решение на ръководството й късно снощи, след като председателят й Емил Войнов направи ново тълкуване на устава. Вече той е член на ЦИК от квотата на БСП.

Вотът се проведе на закрито за медиите.

Така за втори път Нинова подава оставка, която веднъж беше оттеглена, а сега - и отхвърлена, вече на най-висшия форум на партията. Оставката беше подадена през ноември заради драстичната загуба на БСП, която се нареди на четвърто място на изборите за парламент. В началото на форума днес  самата Нинова обеща, че потвърждава оставката си и тя е факт, като призова делегатите да не отменят прекия избор на председател с уставни промени.

"Благодаря ви. И от тази дискусия се вижда, че сме демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение. Демократична партия, която взема решенията си в своите органи с мнозинство", благодари за поста Нинова, като се зарече да не предава БСП.

"Разбира се, чух и различното мнение, човек винаги има нужда какво да коригира в поведението си. Чух го внимателно и ще положа усилия заедно с всички вас, със структурите ни по места, със социалисти, симпатизанти и коалиционни партньори, следващото предизвикателство - местните избори през 2023 г., да бъдат нашата победа", обеща Нинова.

"Потвърдих оставката си и нито за момент не съм мислила да я оттеглям. Но тъй като по нашите правила конгресът трябва да я констатира, това решение трябваше да вземат делегатите, които решиха да не я констатират", коментира Нинова пред медиите след края на конгреса. Ако не беше искрена оставката ми, нямаше да я дам.

"Не съм я оттегляла и я потвърдих пред конгреса", каза тя. Нинова напомни, че през 2019 г. решението да оттегли оставката си е било нейно, докато сега тя е отхвърлена по волята на делегатите.

Снимка: Булфото

"Няма да тълкуваме правни норми, за нас е важна Общопартийната контролна комисия, ние сме уредена партия, комисията се произнесе", позова се тя на тълкуванието на Емил Войнов и не пожела да каже потъпкан ли е уставът. Нинова отрече да се страхува от пряк вътрешнопартиен избор.

"Винаги съм готова да чуя различно мнение и това опровергава всички твърдения, че съм диктатор", каза за себе си Нинова и заключи, че няма по-демократична партия от БСП. "Всеки има право на мнение, но решенията в една истинска партия се взимат с гласуване и каквото реши мнозинството", отсече Нинова.

"Това беше повече от престъпление, това беше тежка грешка, коментира след края на конгреса Крум Зарков. Битката не е приключила по силата на обстоятелствата. Това е неустойчиво решение", каза Зарков, който бе готов да се яви единствен в състезание с Нинова за лидерския пост.

"И когато Нинова завърши с местните избори 2023-а, се чудя какво мислят нашите структури - дали по този начин имаме какъвто и да е успех", коментира Зарков. Другото, което се случи на този конгрес е, че се очерта ясна алтернатива - не на самозаключване и непрестанни загуби, а на възход и на растеж, и съм сигурен, че тази алтернатива ще се реализира в близко бъдеще", направи своя анализ той.

В началото на конгреса Зарков определи като фарс евентуален такъв развой на събитията, а президентът на ПЕС Сергей Станишев предупреди, че това би било "гротескно" и за съжаление, делегатите ще трябва да избират лидера или партията.

"Беше очаквано, не се случва за първи път", коментира отхвърлената оставка лидерът на БСП - София, Калоян Паргов. "Уставът е пълен с такива противоречия, аз съм част от тези, които участваха в създаването му, и си посипвам главата с пепел за всичко, което се налага сега да тълкуваме", коментира той въпроса дали има нарушение. Според Паргов уставът трябва да бъде изцяло прекроен и да има функционален

"Евтин цирк, който струва скъпо на всички ни!", написа в профила си във Фейсбук веднага след развръзката Антон Кутев.

"Оставка, а!!! Не с бързи крачки, а направо лети БСП към крах!!!", коментира Ангел Найденов, който с машинации бе лишен от възможността да бъде делегат на конгреса.