Ситуацията с преговорите в Столичния общински съвет за постигане на съгласие около фигурата на Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за шеф на Столичния общински съвет се върна в изходна позиция преди поредния 8-и опит за избор на председател на сесията в четвъртък, 8 февруари.

Първи от ИТН и "Възраждане", а след това и от БСП обявиха, че няма да участват в сглобки, а докато от "Синя София" прогнозираха, че този път Петров ще бъде избран, и от ГЕРБ обявиха публично, че нямат такова намерение и остават опозиция.

"Представителите на ГЕРБ в София сме заявявали многократно в публични позиции, че мнозинството в Столичния общински съвет (СОС) е отговорност само и единствено на коалицията, "спечелила" изборите и на кмета Васил Терзиев", заявиха от партията.

"Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в "сглобки", нито в "заварки" с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите", съобщиха официално от от групата в СОС.

Още в петък общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов заяви, че те остават опозиция, но ГЕРБ се готвят за сглобка с ПП-ДБ, на която смокинов лист ще бъде БСП.

"Ние сме единствената опозиция в Столичния общински съвет. БСП са готови да влязат в широка сглобка с ПП-ДБ и ГЕРБ, но ги е страх какво ще кажат хората. За БСП е изключително важно да кажат, че ще има временен председател на СОС. Всички партии в СОС, без "Възраждане" и ИТН, ги е страх от избирателите им и искат да си поделят по-равно участието в една широка сглобка, като по този начин се опитят да замажат очите на хората.

Прогнозата му беше потвърдена и от общинската съветничка от групата на левицата Ваня Григорова, която поясни, че тя лично няма да подкрепи кандидата на ПП-ДБ-СС. Ден по-късно обаче в изявление на БСП-София очакването й, че и социалистите, и всички останали групи в СОС ще застанат зад Цветомир Петров, беше опровергано.

"Напомняме, че колективният орган Градски съвет на БСП-София взе решение да не се участва в такова мнозинство и да се издигне наш кандидат за председател на СОС - Диана Тонова. Националният съвет на БСП потвърди това решение. Няма промяна в позицията ни", посочват още от националното ръководство на БСП.

Въпреки огласената позиция на социалистите, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов продължи да твърди, че коалиция ще има. "В софийския общински съвет са се разбрали за коалиция, която ще включва ПП-ДБ, ГЕРБ, БСП и някои по-малки корупционни метастази от "Синя София" и МВРО", написа в профила си във Фейсбук той. И си послужи с този аргумент, за да оправдае отказа си от подкрепа на Ваня Григорова за кмет. 

"Като обяснявахме, че между Григорова и Терзиев разлика няма, горките заблудени хорица ни обвиняваха в какво ли не. Е?!? А сега??! Доволни ли са от това, че подкрепиха Б-отбора на американското посолство?", заяви още лидерът на "Възраждане".

Снимка: Булфото

Председателят на ИТН Слави Трифонов също отрече партията му да има намерение да застане зад номинирания от ПП-ДБ-СС и потвърди, че "Има такъв народ" продължава да държи на своята кандидатура Пламен Данаилов.

На този етап се оказва, че само тримата общински съветници от "Синя София" ще подкрепят Цветомир Петров за шеф на Столичния общински съвет. Това обеща малко по-рано в интервю за БНР Вили Лилков и изрази убеденост, че в четвъртък кандидатът на ПП-ДБ-СС ще бъде избран за председател на СОС. "И ние от "Синя София" ще подкрепим предложението от ПП-ДБ-СС, за да започнем да работим. Не може толкова месеци да си играем със софиянци и интересите на града", коментира той от името на групата.

Снимка: БТА

Вили Лилков бе категоричен, че на последната среща при кмета на София в четвъртък, 1 февруари, не е преговаряно и договаряно нищо извън избора на председател на СОС. И уточни, че на тази среща не е имало представители единствено от ИТН, "по каква причина не зная".

"Хубаво е, че на последните събирания се включиха съветници на ГЕРБ-СДС, които до преди 20 дни не идваха, вече се присъединяват и съветници от Възраждане", похвали колегите си Лилков. "Няма 100-процентов консенсус за гласуването за председател на СОС на сесията в четвъртък, "но колегите разговарят по-спокойно", допусна все пак и друг развой на ситуацията Лилков.

"Има осъзнаване на отговорността, която носим и е ясно, че гласуване за една личност за председател не означава коалиция в СОС, от която се пазят някои политически сили, за да не ги обвинят в сглобка", обясни той каква е политическата ситуация на "Московска" 33.

"Най-добре е да бъде по-широка подкрепата, но това което е ясно на всички е, че ключът в разрешаването на кризата в СОС е в ПП-ДБ, Спаси София и ГЕРБ-СДС, тъй като те имат 37 общо общински съветници, достатъчно за избор на председател", коментира Лилков. 

Той прогнозира, че ще има драми при разпределянето на комисиите в СОС, "защото председателите са важни". От "Синя София" предлагат да се търси баланс при разпределяне на ръководните места. "Ние не желаем ръководни места, само и само да заработи СОС. След председател следва да се изберат зам.-председатели и те заедно с лидерите на групите в СОС Председателския съвет", предупреди общинският съветник от "Синя София".

Към момента обаче предварителните сметки показват, че гласовете не стигат, дори и с тези на "Синя София" и евентуално един от ВМРО, ако партиите спазят предварителните си заявки.