И "Демократична България" (ДБ) внесе необходимите подписи в ЦИК за регистрация на предстоящите предсрочни избори на 11 април. Днес е последният срок и малко преди тях събраните в своя подкрепа подписи внесоха от ГЕРБ-СДС, по-късно ще се регистрират и БСП.

Дoкумeнтитe на ДБ внecоха cъпрeдceдaтeлитe Хриcтo Ивaнoв и Aтaнac Aтaнacoв, кaктo и Бoриcлaв Caндoв, Влaдиcлaв Пaнeв и Нaдeждa Йoрдaнoвa.

"Както знаете този път е възможно събиране на подписи в електронна форма и затова ние не бързахме, за да може повече хора да научат за тази услуга, за нас въвеждането й е политическа кауза. Внесохме общо 10 000 подписа, от които 500 електронни, което означава, че 20% от минимално изискуемите са внесени по електронен път, с което доказваме, че електронното управление на изборния процес е мисия възможна", заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

"Отиваме на изборите с амбицията да разширим подкрепата, два много важни елемента от миналия тур са, че за за първи път от много време мнозинството от нашите гласове не идват от София, макар тя да е важен елемент от нашата изборна база, така че ние трябва да надградим и двете тенденции. Очаквам всички ние да превърнем електронното гласуване в гарант за по-честни резултати. Очаквам и тези избори да бъдат много по-свободни, защото страхуването няма да бъде толкова голям фактор, както досега“, каза още Иванов.

Снимка: Булфото

По думите му промени в листите на ДБ ще има, но те няма да са драстични. Той изтъкна, че това е една от най-стабилните коалиции. 

Снимка: БТА

"Голямата ни цел е да излъчим не какво да е управление, а управление на промяната, стъпило на три цели – свобода, законност, модернизация. Не можем да влезем в коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС“, категоричен бе Иванов.

Запитан за подслушванията, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е бивш шеф на НСС, заяви, че независимо от проверките, които ще се направят, след изборите ДБ ще настоява да се извърши и парламентарен контрол.

Снимка: Булфото

"Безобразията по време на управлението на Борисов са в резултат на липсата на контрол“, каза  Атанасов, от когото всъщност излезе информацията, че са подслушвани политици.