Лидерът на ГЕРБ и председател на външната комисия в парламента Бойко Борисов се срещна с посланиците на страните членки на Европейския съюз у нас. Той ги е уверил, че партията му няма отношение към кабинета "Главчев и не отговаря за действията му. Това съобщи самият Борисов в профила си във Фейсбук.

Срещата му идва ден след тази, която проведе вече бившият вече премиер Николай Денков, който запозна чуждите дипломати със сигнала за натиск над главния секретар на МВР Живко Коцев, подаден от него в прокуратурата. От ПП-ДБ винят ГЕРБ-СДС и ДПС, че стоят зад служебното правителство и че вътрешният министър Калин Стоянов е тяхна кандидатура. "Пътят към европейското бъдеще на България минава през борбата с корупцията, а корупцията в България е свързана с Русия", каза още Денков на вчерашната среща.  

"Категорично заявих, че ГЕРБ няма връзка със служебното правителство и няма да носим отговорност за работата му. В същото време ще продължим да бъдем гарант за евроатлантическата ориентация на България", е уверил ден по-късно Бойко Борисов пред дипломатите от ЕС.

Той е запознал посланиците с политическата ситуация в страната и "всички усилия, които ГЕРБ положи, за да се случи ротацията на кабинета Денков - Габриел".

Сред останалите теми на разговора са били финансовата стабилност на страната и готовността ни за приемане в Еврозоната, пълноправното членство в Шенген, енергийната диверсификация и предстоящите европейски избори, които ще съвпаднат с извънредните избори за български парламент.

Снимка: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

Пред европосланиците Борисов е подчертал, че ГЕРБ ще продължат да бъдат гарант за евроатлантическата ориентация на България.

Домакин на срещата е бил посланикът на Белгия Фредерик Мьорис. Страната му в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.