Премиерът в оставка Николай Денков се срещна с посланиците от Европейския съюз (ЕС), Великобритания, Украйна и САЩ, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Пътят към европейското бъдеще на България минава през борбата с корупцията, а корупцията в България е свързана с Русия", заяви Николай Денков, цитиран в съобщението.

Премиерът в оставка Денков благодари за отличното сътрудничество през последните 10 месеца. Той подчерта, че благодарение на съвместните дипломатически усилия страната ни бе приета в Шенгенското пространство и бележи напредък по пътя към еврозоната.

Министър-председателят в оставка напомни за свършеното по време на мандата като акцентира на промените в Конституцията в областта на правосъдната система и по-специално на възможността главният прокурор да бъде разследван, а не да бъде недосегаем, както бе досега. Николай Денков запозна посланиците с подадения от него сигнал до прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев. По-рано днес премиерът депозира факти и обстоятелства, които са му станали известни при изпълнение на служебните му задължения, които са породили основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Премиерът в оставка изтъкна още, че страната ни се нормализира, но все още има нужда от много реформи. "Ние сме европейци и като политици ще продължим да работим за европейското бъдеще на България", каза още министър-председателят.

От своя страна посланиците също благодариха на премиера в оставка Денков и на екипа му за доброто сътрудничество.

Утре ще се състои церемония по приемственост в изпълнителната власт в Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. Церемонията ще бъде в Гранитната зала. Предвидено е тя да започне, след като членовете на служебния кабинет положат клетва в Народното събрание.