"За мен са водещи две неща: правителство трябва да има и то трябва да бъде правителство на конституционната реформа. Това заявява в интервю за "Дневник" съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Това, че изведнъж изгърмяха бушоните на съдебната власт, е нов елемент на политическата ситуация. Това изважда на преден план правителството да бъде преди всичко правителство на конституционното мнозинство", предлага той.

В същото време Христо Иванов продължава да е песимист по отношение на първия мандат на ГЕРБ-СДС.

"Мандатната процедура започна при пълната яснота, че, на база наши ангажименти пред избирателите, мандат на ГЕРБ няма как да бъде подкрепен от "Продължаваме промяната - Демократична България". Нещо повече: смятам, че той е изначално обречен: дори и да бъде реализиран такъв кабинет, той ще бъде белязан от фатален дефицит на ресурс за правене на реформи", смята Иванов.

Според него "най-стабилното, адекватно и приемливо като формула е не просто експертно правителство, а политически неутрално, за ограничен период и задачи, в което няма представители на формации. Да няма ситуация, в която се казва партия "Х" получава министерство "У". Това би било залог за нестабилност", предупреждава Христо Иванов.

По-късно днес, в кулоарите на Народното събрание, Христо Иванов продължи с това, че "ако се установи, че има конституционно мнозинство, тогава правителството ще бъде създадено, за да може да даде време да се развие конституционният процес и това прави още по-важно и обосновано създаването на правителство". Той отново подчерта, че ако има възможност за работещ кабинет, тя трябва да бъде осъществена не с първия, а с втория мандат, за да може от ПП-ДБ да гарантират, че "конституционната промяна ще е достатъчно сериозна и дълбока".