Управляващата коалиция инициира създаването на временна парламентарна комисия за промени в Конституцията. Това обяви Христо Иванов от "Демократична България" в кулоарите на парламента.

"Да можем да проведем широк дебат по визиите на отделните политически формации и за това какви промени в конституцията биха придобили. Целта ни е да съберем необходимото конституционно мнозинство", обясни Иванов.

По думите му е много важно това да се случи преди избора на нов Висш съдебен съвет, така че планираните промени в него да могат да влязат в сила преди новия състав. Желаните от коалицията промени са по препоръки от Венецианската комисия и от Европейската комисия, обясни той.

Комисията ще работи за консенсус на всички парламентарно представени партии за промени, свързани с върховенството на закона и правораздаването.

Местата в комисията ще бъдат разпределени на паритетен принцип между парламентарните групи, уточни Иванов.

"Самият президент каза, че има проект на нова конституция. Други политически формации също казаха, че имат готовност. Така че очаквам интересен дебат", каза още съпредседателят на ДБ.

"В България главният прокурор много обича да говори за независимостта на съдебната власт, опитвайки да се скрие зад нормата на независимост, която се дължи на съда", коментира още Иванов и посочи, че препоръките на ЕК и Венецианската комисия към фигурата на обвинител номер 1 е да има "отчетност и отговорност". Тези аргументи ще се ползват и за пътя ни към Шенген, заяви още Христо Иванов.

По повод вчерашното изслушване на председателя на КП КОНПИ Сотир Цацаров, Иванов коментира, че никога не го е обвинявал за "абсолютно всички проблеми в държавата".

"В качеството му на главен прокурор той стана лицето на един дълъг период на безвремие, в който прокуратурата не се реформира. В това време станаха и множество корупционни скандали, които не бяха разследвани адекватно", каза Иванов.

Припомни, че прокуратурата не е разследвала по времето на Цацаров съдържанието на записа "Яневгейт", а причината била "да не се разплете чорапът", защото там се споменавало името на Борисов и на самия Цацаров.