"Продължаваме промяната - Демократична България" са готови да се явят на предсрочни парламентарни избори, ако ГЕРБ оттеглят подкрепата си от правителството на Николай Денков, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в предаването "Лице в лице".

Коментарът на Иванов дойде, след като по-рано през седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в момента не се вижда като "част от сглобката" на сегашното управление и че в сряда ще има вътрешно обсъждане в партията дали ГЕРБ ще продължат да подкрепят кабинета "Денков".

"Силно се надявам, че има проясняваш ефект върху хората. Трябва да си направим извода, че само с масово участие може да счупим тази машина на лъжата", коментира той във връзка със скандала с машините от първия тур.

"Тази машинация, която заложи да няма машини, ѝ коства да няма 420 000 гласа. Това е един огромен български град, чиито гласове са изхвърлени в коша", добави Иванов.

По думите му изводът е, че трябва да се гласува.

Според него "ДАНС на Румен Радев извършил тази манипулация на машините, за да стане машинацията с вота". Иванов подчерта, че само ПП-ДБ се борят за гласуване с машини. Той посочи, че МВР бездейства във връзка с купуването на гласове.

По думите му правителството следвало големите национални приоритети, заради които бил направим компромиса с ГЕРБ.

"Значението на тези избори е много голямо. То надвишава въпроса кой ще седи в общинския съвет. Тези избори ще определят посоката на страната", посочи Иванов.

"От гледна точка от посоката, която задава - решаването на проблема със слабите институции, завършването на интеграцията на България в ЕС и повишаването на сигурността, това правителство е правилното", категоричен бе съпредседателят на ДБ.

"България от десетилетия трябваше да е в Шенген", заяви той.

"Това е повод за безпокойство и хубавото е, че виждаме, че независимо от това колко високо са позиционирани лицата срещу, които осе отправят тези твърдения, има правоохранителни органи, които си вършат работата", каза Иванов във връзка с появилата се информация, че Кирил Петков и Божидар Божанов притискали Александър Йоловски за милиони левове. "Уверявам, че няма нищо такова и няма да се докаже такова нещо", добави Иванов.

"Алтернативата на това, което имаме като управление, е друга сглобка, която моментално се сглобява, когато става дума за това да се елиминират машините", посочи Иванов.